Levenslang voor moord op Mireille Knoll
Nieuws

Levenslang voor moord op Mireille Knoll

Redactie 11 november 2021, 12:08
Levenslang voor moord op Mireille Knoll

De rechtbank in Parijs heeft een man tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld voor de moord op de 85-jarige Shoa-overlevende Mireille Knoll.

Knoll werd in 2018 in haar appartement in Parijs met elf messteken om het leven gebracht. Daarna stak de dader, Yacine Mihoub, haar appartement in brand. De man was de zoon van Knolls buurman.

Mihoub’s medeplichtige werd vrijgesproken voor de moord, maar kreeg wel een straf van 15 jaar voor het beroven van de vrouw. De twee zeiden na hun arrestatie er van uit te zijn gegaan dat Knoll veel geld had omdat zij Joods was. De rechtbank stelde dan ook vast dat de moord werd gepleegd met een antisemitisch motief.

De Franse president Emmanuel Macron reageerde eerder verbolgen op de moord van de Joodse vrouw. Hij zei vastbesloten te zijn om jodenhaat uit het land te bannen.

Knoll ontsnapte als kind aan de grote razzia in Parijs, die later bekend kwam te staan als de Vél d’Hiv-razzia. Tijdens deze razzia werden er door de Parijse politie meer dan 13.000 Joden opgepakt, die later werden gedeporteerd naar concentratie-en vernietigingskampen.

De moord op Knoll kwam een jaar na de moord op de 65-jarige Sarah Halimi, die werd vermoord door haar buurman. De 27-jarige Kobili Traoré brak in bij haar en sloeg hij de vrouw. Daarop viel Halimi en probeerde hij haar te wurgen. Vervolgens gooide hij zijn slachtoffer vanaf de derde verdieping uit het raam, waarna zij overleed. Traoré riep tijdens zijn daad meerdere keren ‘allahu akbar’ en verklaarde hij dat hij ‘de duivel had vermoord’. Hij werd later vrijgesproken omdat hij zou lijden aan een cannabispsychose. Die uitspraak leidde tot grootschalige protesten in onder andere Parijs en Tel Aviv.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking