Eind december 2010 begon in Tunesië een volksopstand tegen het dictatoriaal regime van president Ben Ali. Deze zogenoemde Jasmijnrevolutie kreeg navolging in de meeste landen in Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Een golf van sociale en politieke onrust overspoelde de Arabische wereld. De revoltes werden bekend onder bijzondere benamingen als ‘Dominorevolutie’ en ‘Twitterrevolutie’. In de Westerse media werd al snel euforisch gesproken over ‘De Arabische Lente’. Gezien de voortgaande ontwikkelingen in de betrokken landen is het maar de vraag of het (aanvankelijke) enthousiasme wel terecht is (geweest). Sylvain Ephimenco heeft in zijn columns in dagblad Trouw van meet af aan gewaarschuwd voor overtrokken verwachtingen. Aanhoudend geweld, wijdverspreide corruptie, enorme werkloosheid en het uitzichtloze bestaan van de (jeugdige) bevolking temperen in ieder geval voor de korte termijn het aanvankelijke optimisme. Krijgen de Arabieren echte democratie of brengen de revoluties andere onderdrukkers?
De heer Sylvain Ephimenco (Oran/Algerije, 1956) werkte tussen 1981 en 1998 als correspondent in Nederland voor het Franse dagblad Liberation. In 1992 werd Ephimenco columnist voor het dagblad Trouw. Als essayist komt hij op voor de democratische en sociale verworvenheden in Europa en schuwt daarbij niet zijn kritische visie op de al dan niet bestaande multiculturele samenleving in Nederland en de EU.
De bijeenkomst wordt gehouden op maandag 26 september a.s. in de Maranathakerk, Gravensingel 19 te Dordrecht. Aanvang 20.00 uur. Toegang vrij. Inlichtingen: 078 6148510 en www.gni-drechtsteden.dordt.nl.