Arabieren voelen zich steeds Israëlischer
Nieuws

Arabieren voelen zich steeds Israëlischer

Redactie 13 november 2023, 16:27
Arabieren voelen zich steeds Israëlischer
Students seen at the campus of "Mount Scopus" at Hebrew University on the first day of the opening of the university year on October 23, 2022. Photo by Olivier Fitoussi/FLASh90 *** Local Caption *** ?????? ???? ?? ?????? ?????????? ???????? ????? ???????

Het aantal Israëlische Arabieren dat zich verbonden voelt met de Joodse staat is sterk gegroeid sinds de terreurinvasie van Hamas op 7 oktober en de daaropvolgende strijd in Gaza. Dat blijkt uit een opiniepeiling van het Israel Democracy Institute (IDI). Liefst 70 procent van de Arabieren in Israël voelen dat zij een deel uitmaken van de staat Israël, een percentage dat de afgelopen twintig jaar niet zo hoog lag. In juni dit jaar was dat slechts 48 procent.

Van de Joden voelt 94 procent verwantschap met Israël. Uit het IDI-onderzoek komen nog meer interessante getallen naar voren. Zo gelooft een meerderheid van de bevolking – 61 procent – dat de obsessieve aandacht van de regering-Netanyahu op het ‘hervormen’ van de rechterlijke macht, een rol heeft gespeeld bij de beslissing van Hamas nu aan te vallen en dat door het omstreden wetgevingsproces Israël slechter voorbereid was op die aanval.

De overgrote meerderheid van de Israëli’s vindt dat de militaire operatie tegen Hamas in Gaza moet doorgaan, ongeacht onderhandelingen over het lot van de 240 gijzelaars die nog in handen zijn van de Palestijnse terroristen. 38 procent wil dat Israël over de gijzelaars onderhandelt terwijl het de oorlog tegen Hamas voortzet, 22 procent wil dat helemaal niet onderhandeld wordt en 10 procent wil dat dit pas gebeurd nadat de militaire operatie is afgerond – in totaal is dat 70 procent. Slechts twee op tien Israëli’s wil dat er onderhandeld wordt als dat betekent dat de strijd wordt gestaakt.

Op de foto hierboven genieten Arabische en Joodse student van de Hebrew University gezamenlijk van de zon op hun campus in Jeruzalem – Foto: Olivier Fitoussi/Flash90

Plaats opmerking