Maand van inkeer
Religie

Maand van inkeer

Redactie 09 september 2022, 08:00
Maand van inkeer

In de maand eloel, voorafgaand aan Rosj Hasjana, wordt dagelijks – zoals hier in het Noord-Israëlische Meron – de sjofar (ramshoorn) geblazen, om ons met het doordringende geluid wakker te schudden en ons te inspireren tot zelfrefl ectie. Het is tijd voor inkeer, tijd om te onderzoeken wat je goed hebt gedaan, wat beter kan en met wie je nog iets uit te praten hebt.

Een ander gebruik in deze maand is het zeggen van slichot, vergevingsgebeden. In de Sefardische traditie vanaf de tweede dag van de maand, in de Asjkenazische vanaf de laatste uitgaande sjabbat voor het Joodse nieuwjaar. Daarna volgt de praktijk tijdens de tien jamiem noraïem, de ‘ontzagwekkende dagen’ tussen Rosj Hasjana en Jom Kipoer (Grote Verzoendag). In die periode zoek je bewust verzoening met de mensen om je heen en – als je religieus bent – met de Eeuwige.

Foto: David Cohen/Flash90

Heeft u dit artikel met plezier gelezen? Met een abonnement op het NIW krijgt u toegang tot columns, opinies, analyses, nieuws – en achtergrondverhalen. Kies hier wat het beste bij u past.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking