‘Ik lees het NIW vooral omdat ik me er zo lekker aan kan ergeren,’ vertelde een abonnee me toen wij ons 150-jarig bestaan vierden. Ik dacht nog: het maakt niet uit waarom je het NIW leest, áls je het maar leest.
In dit jubileumjaar leest u in het NIW bijdragen van alle extremen: aan de linkerkant voormalige communisten, aan de rechterkant orthodoxen die SGP stemmen. Het NIW is er voor iedereen: voor degenen die tot over hun oren in de kehila zitten en voor hen die ons zien als een laatste connectie met hun jodendom. Daarnaast zijn er abonnees uit christelijke hoek en overtuigde atheïsten die weleens een andere kant van het Israëlisch-Arabische conflict willen zien dan die in veel landelijke media getoond wordt.
Voor de oorlog werd het NIW gemaakt door wel tachtig medewerkers. Er waren tijden na de oorlog met meer dan twintig NIW’ers in dienst. Nu hebben we nog zeven kernredactieleden, in totaal nog geen vier voltijdbanen, maar allemaal met een groot hart voor uw Nieuw Israëlietisch Weekblad. Zij zetten allemaal dat stapje extra, met de back-up van een bestuur waarvan veel andere Joodse besturen nog iets kunnen leren (nee, ze weten niet dat ik dit schrijf).
Het risico lopend op een wij-van-wc-eendgevoel, citeer ik toch voor één keer deze welkome pluim van Jonathan Koopmans, een van onze lezers: “Ik ben elke week onder de indruk hoe jullie met zo’n kleine redactie, zo’n grootse krant maken. Met als kers op de taart het pluriforme karakter waarmee jullie het hele spectrum van orthodoxe, liberale, zionistische en culturele Joden bedienen. Een absoluut lichtpunt in onze gemeenschap.”
Wij zijn ervan overtuigd dat het NIW, zeker nu, belangrijk is voor de gezondheid van de hele Nederlandse maatschappij. Want door de recente antisemitische aanslagen is het niet onlogisch de vraag te stellen: zijn wij Joden opnieuw vogelvrij (zie ook pagina 10)? Dank aan alle gulle partijen die van deze editie een bijzonder nummer maakten door uw felicitaties. U kunt erop rekenen dat we ook in de toekomst met hart en ziel dit unieke weekblad zullen blijven maken.
Deze bijzondere NIW-editie is er een om te vieren. Te vieren dat we er nog steeds zijn en te hopen dat we onze blik kunnen blijven richten op een mooie toekomst voor Joods Nederland. Wij zullen doorgaan.