Mainstream
Nieuws

Mainstream

Administrator 22 oktober 2015, 00:00
Mainstream

J2GLMc7-De verontwaardiging die zo ongeveer iedereen voelde tijdens de uitzending van Pauw vorige week donderdag (zie de opinie van Bart Schut op pagina 14), waar een extremist die had opgeroepen Israëlische toeristen neer te steken ruim baan kreeg om zijn haat tentoon te spreiden, staat helaas niet op zichzelf. Steeds vaker zien we dat verkondigers van abject, radicaal en agressief gedachtegoed door de zogenoemde elitaire media en ‘antiracistische’ organisaties serieus genomen worden. Kijk bijvoorbeeld naar de line-up van sprekers op 21 maart j.l. op het Amsterdamse Museumplein, naast niemand minder dan Humberto Tan. Wat deed Tan in vredesnaam tussen bijvoorbeeld rapper Appa en de zichzelf ‘journalist’ noemende Abulkasim Al-Jaberi, die vrijelijk hun rabiaat gedachtegoed konden spuien? Wat een demonstratie tegen Zwarte Piet had moeten zijn, ontaardde in een aanhoudende tirade tegen Israël waarbij Al-Jaberi Diederik Samsom ook nog eens uitschold voor racist.

Ik heb mij laten vertellen dat deze Al-Jaberi, die tijdens een andere demonstratie eindigde in een politiebusje vanwege zijn uitroep ‘F**k de koning’, zelfs debatlessen geeft op vmbo-scholen. De man lijkt me nu niet bepaald een rolmodel voor kwetsbare pubers, maar het is heden ten dage allemaal mogelijk.

Natuurlijk hebben we gezien hoe rapper Appa vorig jaar zomer tot landelijke knuff eldemonstrant werd gebombardeerd en daarmee zelfs als serieuze gast tv-uitzendingen haalde als Jouw Vrijheid, Mijn Vrijheid en Oog in Oog. De man die ‘F**k de Talmoed’ schreeuwde geniet inmiddels grote populariteit. Toen Karel Smouter, adjunct-hoofdredacteur van opiniewebsite De Correspondent, afgelopen woensdag een tweet de wereld ingooide met: ‘We willen De Correspondent diverser maken. Helpen jullie mee?’ was Appa er als de kippen bij: ‘Bij deze dan… Ik bied me aan om te schrijven voor De Correspondent.’ Smouter reageerde met: ‘Cool, stuur even een mailtje als je een plan hebt.’

Ik zie het allemaal met stijgende verbazing, nee, verbijstering aan. De grootste extremisten worden door de ‘serieuze pers’ tot mainstream gebombardeerd, en tot held van allerlei verblinde meelopertjes uitgeroepen. Veel weerwoord over deze trend horen we niet, want wie durft het gevestigde journaille tegen zich in het harnas te jagen? Commercie, kijk- en leescijfers en stemmingmakerij, het gaat uitstekend samen; een zeer verontrustende ontwikkeling.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking