Mensenrechtencommissie: Antisemitische intimidatie bij Labour – Corbyn geschorst
Nieuws

Mensenrechtencommissie: Antisemitische intimidatie bij Labour – Corbyn geschorst

Redactie 29 oktober 2020, 12:41
Mensenrechtencommissie: Antisemitische intimidatie bij Labour – Corbyn geschorst

De Britse Labourpartij heeft de wet overtreden door niet in te gaan op klachten over antisemitisme binnen de partij. Ook was er sprake van ‘ernstige tekortkomingen’ bij het leiderschap van de partij.

Dat concludeert de Equality and Human Rights Commision (EHRC), de onafhankelijke Britse overheidsinstantie voor gelijkheid en mensenrechten. Volgens de organisatie heeft Labour de wet op drie gebieden overtreden. Zo was er politieke inmenging bij de afhandeling van klachten over antisemitisme en werden er geen adequate trainingen aangeboden aan de mensen die de klachten moesten behandelen. De meest opvallende conclusie van de EHRC is dat er binnen Labour sprake was van intimidatie van de personen die klaagden over antisemitisme binnen de partij.

Labour heeft nu tot 10 december de tijd om een actieplan op te stellen. Mocht de partij dit niet doen, dan kan dat alsnog via de rechtbank worden afgedwongen.

Alasdair Henderson, de hoofdonderzoeker van EHRC, zei over het onderzoek dat de schuld niet bij één persoon kan worden gelegd. Maar hij erkende wel dat de periode waar naar werd gekeken ‘natuurlijk de tijd was met Jeremy Corbyn als leider.’ De verantwoordelijkheid ligt daarom ook vooral bij Corbyn, aldus het Henderson. “Als leider van de partij, en met bewijzen van politieke inmenging vanuit zijn kantoor, heeft hij uiteindelijk een verantwoordelijkheid voor die tekortkomingen.”

Gideon Falter, de voorzitter van de Joodse organisatie Campaign Against Antisemitism, zegt blij te zijn met het rapport. “Het rapport van de EHRC rechtvaardigt volkomen de Britse Joden die werden beschuldigd van liegen en overdrijven. Hij voegt eraan toe dat het rapport onder leiding van Jeremy Corbyn aantoont dat ‘de Labour Party institutioneel antisemitisch werd’. Veertig procent van de Britse Joden gaf aan het land te willen verlaten als Corbyn premier was geworden.

Corbyn zelf zegt zich neer te leggen bij het rapport. Al zei hij wel dat de omvang van het probleem volgens hem ‘niet zo groot was als vermeld’.

De opvolger van Corbyn, Keir Starmer, reageerde geschokt op de conclusies in het rapport. “Dit is een dag van schaamte voor de Labourpartij. We hebben de Joodse gemeenschap, onze leden, onze supporters en het Britse volk in de steek gelaten. Daarom willen wij, namens de Labour-partij, onze excuses aanbieden voor alle pijn en verdriet die de Joodse gemeenschap de afgelopen jaren is aangedaan.”

Update:
Een uur paar na het publiceren van het rapport, maakte een woordvoerder van Labour bekend dat Corbyn’s Labour-lidmaatschap wordt geschorst. “In het licht van de verklaringen die hij vandaag heeft afgelegd en het feit dat hij daarna heeft gefaald om ze in te trekken, heeft de Labourpartij Jeremy Corbyn geschorst”, aldus de woordvoerder. De partij stelt daarbij een onderzoek in naar de ex-partijleider. Corbyn noemde het rapport over antisemitisme ‘overdreven’.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking