Met twee maten
Opinie

Met twee maten

Nausicaa Marbe 11 juni 2022, 11:00
Met twee maten

Eind mei verscheen publiceerde de Universiteit Leiden een data-analyse onder de titel Hoe Forumpolitici antisemitisme versterken op Twitter. Leden van het Forum van Democratie blijken, los van hun eigen onzindelijke teksten, opvallend vaak berichten van antisemitische accounts te verspreiden. Ze delen hetzelfde hatelijke wereldbeeld.

Een opvallend commentaar op deze studie verscheen in NRC van 29 mei 2022 onder de kop ‘Waarom antisemitisme bij FvD niet meer tot ophef leidt’. Bart Wallet, hoogleraar Joodse Studies aan de Universiteit van Amsterdam, geeft daarin verklaringen voor de terugkeer van antisemitisme in het publieke domein. Twitter en het populisme hebben de extreemrechtse onderbuik zichtbaar gemaakt, luidt een stelling. Bekend. Minder overtuigend is zijn andere verklaring: de krimp van het politieke midden had de groei van (antisemitische) fl anken tot gevolg. Dat is helaas waar en de causaliteit lijkt logisch.

Kansenparelgeneratie
Maar het politieke midden was geen ideale waakhond tegen racisme; het heeft antisemitisme juist in de hand gewerkt. Hoe? Door het islamitisch antisemitisme niet te corrigeren en zelfs te excuseren. Tegelijk met de emancipatie van het antiwesterse sentiment na 11 september 2001 onder de islamitische jeugd, maakte een virulent antisemitisme zijn entree in het publieke domein. In die tijd begon ook het agressieve verzet tegen onderwijs over de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust. Dit alles werd als jeugdzonde getolereerd en met de mantel der liefde bedekt door middenpartijen als PvdA en D66. Toen in 2002 een Palestinademonstratie in Amsterdam gewelddadig afl iep met de aanval op een Joodse toerist, verklaarde burgemeester Job Cohen dat de demonstratie vreedzaam was verlopen.

Ontkenning door bestuurders met goede bedoelingen werd een trend. Het antisemitisme van de hangjongeren moest bestreden worden met de empathische dialoog. Een fatale vergissing, want dat serviele gepraat haalde niets uit. Toen Marokkaanse jongeren met kransen van de dodenherdenking gingen voetballen, werd de mythe gefabriceerd dat Marokkanen Nederland hadden bevrijd: om hen een glansrol te geven. Alexander Pechtold meende in een slordige Herzberglezing dat het een kwestie was van testosteron. Een onderzoek dat schokkende percentages antisemitisme bij allochtone jongeren blootlegde, werd door een PvdA-bestuurder teruggetrokken onder druk van de effectief klagende kansenparelgeneratie.

Het politieke midden was twintig jaar lang doodsbang om het islamitisch antisemitisme te veroordelen en te bestraffen. In Nederland werd met twee maten gemeten. De morele verontwaardiging over racisme en discriminatie gold alleen de autochtonen. Als antisemitisme links of pro-Palestijns verpakt werd, mocht het weer wel: zie Gretta Duisenberg. Moslims waren veilig voor berispingen en reprimandes van het politieke midden. Ook dat schiep een voedingsbodem voor de verontrustende groei van extreemrechts (antisemitisme). Het manifesteert zich zo schaamteloos mede doordat intolerante groepen hun gang mochten gaan.

Verheven
Kamerlid Corine Ellemeet (GL) twitterde naar aanleiding van dit onderzoek dat ze samen met collega Gertjan Segers van de CU een initiatiefwet Haatmisdaden aan het voorbereiden is. Interessant: Segers, het enige Kamerlid dat al jaren ijverig tegen antisemitisme strijdt, kwam in 2020 al met een dergelijk wetsinitiatief, samen met Kathalijne Buitenweg (GL). Vraagje: welk GroenLinks ondertekent deze nieuwe wet? De partij die verwantschap voelt met Bij1 die aanschurkt tegen de antisemitische Internationale Socialisten? Of de partij die in 2019 steun uitsprak aan de antisemitische BDS-beweging? De partij met de Haarlemse wethouder die in 2020 een antisemiet als stadsdichter wilde benoemen? Of de partij die in 2021 een moslimbroederactiviste Kamerlid maakte en blind steunde, ook toen bekend werd dat ze antisemitische demonstraties bezocht en onder hakenkruizen poseerde? Het GroenLinks dat in 2021 tegen de werkdefinitie Antisemitisme van het IHRA stemde (ook al werd die fout hersteld)? Of is er een ander GroenLinks dat zich inmiddels van antisemitisme bewust is?

Joden en andere slachtoffers van racisme worden niet alleen bedreigd door haatspraak. Ze worden ook bedreigd door zich moreel verheven wanende partijen die bescherming veinzen, maar in werkelijkheid de dreiging vergroten. Bij GroenLinks moet een wet discriminatie dempen, terwijl de partij zich met racisten encanailleert. Zo krijgt de wet iets van een morsdode letter, nog lang voordat-ie af is.

Heeft u dit artikel met plezier gelezen? Met een abonnement op het NIW krijgt u toegang tot columns, opinies, analyses, nieuws – en achtergrondverhalen. Kies hier wat het beste bij u past.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking