Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Commentaar

Middeleeuwen

Esther Voet 12 maart 2020, 09:52
Middeleeuwen

Helaas, de vakantie die ik had geboekt om in mei een dag of tien naar Israël te gaan, gaat niet door. Het huis in Galilea zal moeten wachten vanwege de maatregelen van de Israëlische regering en ik hoop dat de aanbetaling die via Airbnb is gedaan, terugkomt. Reageert de Israëlische regering hysterisch op de corona-uitbraak? De tijd zal het leren.

Hoe anders is het in Iran. In The Atlantic verscheen een artikel over het aantal besmettingen daar; de schattingen liggen tussen de 250.000 en zeven miljoen, maar zo’n één miljoen geïnfecteerden zou het meest realistisch zijn. Masoumeh Ebtekar, de Iraanse vicepresident die wereldberucht werd als een van de wreedste leden van de groep die in 1979 Amerikaanse ambassademedewerkers gijzelde, werd ook door de ziekte geveld. De onderminister van gezondheid verzekerde zwetend op de Iraanse tv dat de situatie onder controle was, maar bleek later zelf besmet. Dat weerhoudt de Iraanse regering er niet van mensen op te roepen naar de heilige stad Qom te reizen, waar het virus nota bene voor het eerst de kop opstak. Ook is er nog geen Iraniër opgedragen in quarantaine te gaan.

Daartegenover staat Turkije dat woensdag bekend maakte slechts één besmette burger binnen zijn grenzen te hebben. Gelooft u het?

Noord-Italië ligt in ieder geval plat en mocht het virus in Nederland zo hard toeslaan dat ook wij in quarantaine moeten, hebben wij als redactie een plan de campagne. ‘Quarantaine’ is afgeleid van het Italiaanse woord voor veertig. Tijdens de zwarte dood, de pest, moesten zeevaarders in Venetië veertig dagen op hun schip geïsoleerd blijven voordat ze voet aan wal mochten zetten. Volgens wetenschappers zou de pest trouwens, net als het coronavirus, in de middeleeuwen ook in de Chinese provincie Hubei zijn ontstaan.

En over de middeleeuwen gesproken: de invloedrijke Israëlische rabbijn Meïr Mazus heeft corona al omschreven als goddelijke interventie vanwege de gay pride parades. En rabbijn Kanievsky uit Benee Brak kon voor Poeriem al melden dat het virus in die ultraorthodoxe buurt niet zou uitbreken, dus gingen daar bij de feestvierders de flesjes Coronabier van mond tot mond. De inwoners vertrouwden hem blind, want was het niet ook Kanievsky geweest die had voorspeld dat er in 1991 geen Scud-raketten op Benee Brak terecht zouden komen? De middeleeuwen, sommigen leven er nog steeds in.

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Tags dit artikel heeft geen tags
Opmerkingen (1)
tiki 14 maart 2020, 09:29
De zin & onzin over het Corona virus.....geen mens die het weet. Wat wel pijnlijk duidelijk is geworden is de "Europeese eenheid". Per direct werd deze herverdeeld in Duitse, Spaanse, Zwitserse, Franse, Nederlandse slachtoffers/maatregelen, Italiaanse toestanden en zelfs Vlaanderen & Wallonie werden per direct weer Belgie. Oost Europa & hun slachtoffers/maatregelen zijn helemaal van ons Europees solidariteits scherm verdwenen. Dus....laten we ons wat minder zorgen maken over de middeleeuwen en wat meer over het huidig falen van het 'verenigde' Europa. Als er crisis is in Europa, is er niemand die je om 3 a.m. kan bellen.
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *