Mijn baantje lijkt soms een groot schaakspel.
Dagboek

Mijn baantje lijkt soms een groot schaakspel.

Opperrabbijn Jacobs schrijft op verzoek van het Joods Cultureel Kwartier in zijn dagboek over maatschappelijke en religieuze zaken. In deze coronatijd worden extra uitdagingen gesteld aan zijn taak. Het NIW publiceert deze stukken twee keer per week.

Opperrabbijn Binyomin Jacobs 08 november 2021, 15:00

Het was een bijzondere dag, donderdag jongstleden. Eerst kwam de expert van HP eindelijk langs om mijn computer te controleren omdat die ook als hij volledig is uitgezet, toch kennelijk aan blijft, want de batterij blijft leeglopen. De expert verwisselde in een razendsnel tempo de batterij en was binnen vijf minuten weer buiten. Hij verzekerde mij dat nu alle problematiek was opgelost. Neen dus, want, na een nacht uit te zijn geweest, was de batterij wederom bijna leeg. Dat gezeur irriteert. Wat ook irriteert zijn de e-mails die ik ontvang van de KLM. Ik vloog dus vorige week naar Zagreb en maandag vlieg ik naar Krakau. Je ontvangt dan meerdere keren een e-mail van de KLM ter voorbereiding op jouw vlucht, dus geen algemene e-mail die voor alle vluchten van KLM geldt, neen, ter voorbereiding op jouw vlucht. Mijn beheersing van de Nederlandse taal is redelijk goed, maar e.e.a. is dusdanig gecompliceerd en verwarrend geschreven dat je dus gedwongen wordt om in paniek te raken omdat je toch weer voor, na en nog net niet tijdens de vlucht je moet laten testen. In beide gevallen hoefde ik geen enkele test uit te voeren, mijn vaccinatie QR was voldoende. Maar tot ik dat had begrepen was ik goed een paar uur verder en had ik een aantal bijna-paniekaanvallen weten te weerstaan. Terug naar donderdag! Na eindelijk weer mijn snel-wandeling te hebben gedaan, gingen wij naar Nijkerk voor de officiële installatie van Roger van Oordt tot Honorair Consul van Israël. Een geweldige happening. Honderden aanwezigen, allemaal echte christelijke vrienden van Israël.  Uiteraard waren er ook velen uit de Joodse gemeenschap om te tonen hoezeer de inzet voor Israël door Roger en zijn organisatie wordt gewaardeerd. Ik was een van de uitverkorenen die de kersverse consul mocht toespreken en hem mocht feliciteren. Maar, tegendraads als ik soms kan zijn, heb ik Roger niet gefeliciteerd, maar heb ik Israël en de Joodse gemeenschap van harte mazzeltov gewenst. Zo’n honorair-consul te mogen hebben is winst voor Israël en voor Joods Nederland.

Ondertussen kwam bij mij mijn schaaktalent weer boven. Ooit, als middelbare scholier, heb ik meegespeeld aan schaaktoernooien. Ik herinner me nog een enorm groot toernooi in een of ander gebouw aan de Mauritskade in Amsterdam. Ik herinner me zelfs nog hoe ik daar een tegenstander te nauwer nood heb weten te verslaan. Voor het klassieke schaakspel heb ik geen tijd meer, maar ik schaak wel bijna voortdurend. De laatste dagen heb ik simultaan gespeeld met vijf tegenstanders. Voor mijn gevoel heb ik drie van de vijf gewonnen, met tegenstander nummer vier werd het pad en spel nummer vijf lijkt nog lang niet beslecht. Het vreemde is dat als ik nu zou moeten schrijven om welke vier partijen het ging, dat ik dan als het ware diep moet gaan graven in mijn geheugen, terwijl de spelen net klaar zijn. De schaakpartij die nog gaande is, zit vooraan in mijn geheugen met alle zetten en zelfs de meest kleine details. . Dit zegt iets over mijn persoon. Tijdens het schaakspel ben ik de alertheid zelve, verplaats de stukken zorgvuldig en nooit overhaast, en ben volledig inzetbaar. Maar als het spel voorbij is, is het voor mij echt voorbij en zal ik niet gauw mijn tegenpartij als tegenpartij blijven beschouwen. Dat ik af en toe (en vaker af dan toe!) in een schaakspel beland, is normaal. Sterker nog: als er geen tegenstander is, moet ik me zorgen maken en me afvragen of ik nog wel goed bezig ben.

Ook Christenen voor Israël schaken heel wat af. Ze mogen zich verheugen op vele tegenstanders, uiteraard uit de anti-Israël -kring die ook in de Christelijke gemeenschap groeiend aanwezig is. En toch zetten ze door, deinzen voor niets en niemand terug, en blijven pal achter, voor en naast Israël staan. Zij zijn onze echte vrienden! Roger van Oordt., honorair consul van Israël: mazzeltov!

Dit is een persoonlijk dagboek van de opperrabbijn en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking