Neem nu een abonnement

Lees elke week het opinietijdschrift en cultureel magazine ineen, voor iedereen met interesse in de Joodse wereld. Abonneer je nu »

Misbruik van Tenach
Nieuws

Misbruik van Tenach

Redactie 11 januari 2019, 00:00
Misbruik van Tenach

Hoe krijgen mensen het toch voor elkaar om anderen het leven zuur te maken op basis van een paar zinnetjes in een tekst?

Een tekst uit Tenach, ook nog. Nu weer de ondertekenaars van de Nashville-verklaring. Daarin worden homoseksuelen en transgenders verbaal vervolgd. Ja, vervolgd, een ander woord heb ik er niet voor. Streng christelijke, protestantse leiders uit de Verenigde Staten hebben Nederlandse dominees zover gekregen om hun steun te verlenen aan hun in zoete, compassievolle woorden gegoten campagne om lhbt’ers weg te zetten als mensen die zich van de Eeuwige hebben afgekeerd. Het zijn er niet zo veel, in Nederland, maar toch tientallen die hun handtekening hebben gezet. Een aantal jaren geleden onderschreef opperrabbijn Aryeh Ralbag een soortgelijke verklaring van Joodse collegae. De leden van de Joodse Gemeente Amsterdam (NIHS) pikten dat niet en het bestuur schorste de religieuze leider van de kehilla.

Waarom is zo’n verklaring een vorm van vervolging? De steile dominees zullen het voorbeeld van de Iraanse ayatollahs en van IS niet volgen en de homoseksuelen die zo moedig zijn uit de kast te komen van de daken laten gooien of ophangen. Maar zonen en dochters zullen wel uit hun families worden verstoten. En er zullen nog meer homo’s, lesbo’s en transgenders zelfmoord plegen dan nu al het geval is (het zelfmoordpercentage onder homoseksuele jongens en jonge mannen is zeer hoog). De verklaring leidt dus tot de dood van tenminste één mens, maar waarschijnlijk meer. Zelfmoord is een misdaad in de steile christelijke leer. Aanzetten tot zelfmoord kennelijk niet. Waarom eigenlijk niet? Gaat ons dat alles aan? Natuurlijk. De Tenachtekst wordt gekaapt, alle mogelijke interpretaties die homoseksualiteit niet demoniseren worden genegeerd, en alle Tenachverboden die voor hetero’s gelden worden intussen probleemloos terzijde geschoven. Alleen maar om de eigen seksuele fobieën van de strenge christenen te stutten. De Joodse gemeenschap moet solidair zijn met alle lhbt’ers, Joods en niet-Joods, opdat niet nog meer uit wanhoop ‘de kast’ of zelfs de eigen dood kiezen. Ook dat is tikoen olam, het herstellen van de wereld.

Tags dit artikel heeft geen tags
Opmerkingen (0)
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *