‘Heb jij je al eens laten testen?’ Sinds de coronatesten gratis af te nemen zijn voor alle Nederlanders, is het bijna een standaard gespreksopening geworden. Men spreekt graag over het wattenstaafje (zeg maar staaf), die je eventjes achter de ogen kietelt, om vervolgens als een circusact een paar rondjes in je keel te maken. Hoe we ons voelden terwijl dat wattenstaafje tekeerging, is nu een geaccepteerde vorm van smalltalk, maar nog geen halfjaar geleden had dezelfde vraag nog een hele andere lading. Laat staan dat men zou willen praten over waar en hoe diep dat wattenstaafje nou ging. Het is een onverwachte winst van de coronacrisis: het aantal seksueel overdraagbare ziektes neemt af. Dat komt uiteraard doordat elkaar platjes geven nogal moeilijk gaat op anderhalve meter afstand. Vier van de vijf Nederlandse vrijgezellen die voorheen regelmatig een eenmalige scharrel mee naar huis sleepten, hielden daarmee op na de uitbraak van het virus. Die trend zet wereldwijd door en artsen kunnen zich dankzij die tijdwinst vaker bekommeren om andere lichaamsdelen.
Maar moeten we dit zien als een positieve ontwikkeling? Daarover verschillen de meningen. Het aantal soabesmettingen mag dan wel afnemen, een groot deel van de vrijgezellen vereenzaamt. De relatief nieuwe term ‘huidhonger’, de wens aangeraakt te worden, valt steeds vaker. Ook de internationale Joodse gemeenschap heeft op relationeel vlak last van de anderhalvemetersamenleving. Oké, de gemiddelde charedi zal het weinig uitmaken dat er niet geflikflooid mag worden, maar ook het Joodse huwelijk, de plek waar dat juist wel mag, komt in het gedrang.
Eindeloos gejammer
Joodse moeders zitten al maanden thuis, met niks om handen. Hun ongetrouwde zonen en dochters ontmoeten vanwege de social distancing geen leuke Joodse mannen of vrouwen in het wild. Het kroost wijkt daarom uit naar datingapps, waar rustig naar het aanbod gekeken kan worden. Tot ongenoegen van de moeders uiteraard, want die willen meegluren om te zien of hij/zij wel capabel genoeg is een heel leger kleinkinderen te produceren. Gelukkig is er hoop voor de anderhalvemetermoeder. De nieuwe datingapp JustKibbitz bedient alle memmes op hun wenken. Met de app kunnen de dames namelijk voor hun kinderen online op zoek naar een goede match. Het fluisteren in sjoel (‘mijn kind is knap, slim en moet met zijn toges onder de choepa’), heeft zich dus naar cyberspace verplaatst. “We brengen de oudste vorm van daten online,” zegt bedenker Jeffrey Kaplan over JustKibbitz. “Denk niet dat je moeder zich er anders niet mee zou bemoeien.”
Toch is de app geen enge donkere hoek van het internet waar jonge maagden worden verkocht aan de hoogste bieder. JustKibbitz speelt met humor in op de rare tijden waarin we nu leven. “Laten we eerlijk zijn: je kind is verschrikkelijk slecht in daten,” staat er in blokletters op de voorpagina. Ook zijn er ‘zeer wetenschappelijke’ artikelen aanwezig die huwbare jongeren ervan moeten overtuigen de touwtjes uit handen te geven aan mamma, al is het maar om het eindeloze gejammer een halt toe te roepen. Daarvoor heeft Kaplan een wel heel overtuigende motivatiefactor gevonden: vooraf betaalde dates. Uit onderzoek bleek dat de helft van de daters het geen probleem vond als hun moeder een date zou uitkiezen. Maar liefst 92 procent ging overstag als mamma de rekening al vooraf had voldaan.
Pappie en mammie zorgen dus financieel voor het anderhalvemeterafspraakje, zoon- of dochterlief hoeft alleen maar op te dagen. En uiteindelijk te trouwen, natuurlijk. En heel veel kleinkinderen te produceren, uiteraard. Mommy knows best.