Mogelijk antisemitisch motief bij aanslag Wenen
Nieuws

Mogelijk antisemitisch motief bij aanslag Wenen

Redactie 03 november 2020, 13:20
Mogelijk antisemitisch motief bij aanslag Wenen

De Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz heeft gezegd dat hij een antisemitisch motief voor de aanslag in Wenen niet kan uitsluiten.

Maandagavond opende een schutter het vuur voor de belangrijkste synagoge van de stad. Daarna werd er op nog vijf andere locaties geschoten. Bij de aanvallen kwamen vier mensen om het leven, vijftien anderen raakten gewond.

Een van de daders werd doodgeschoten door de politie, maar er zouden nog meerdere schutters vrij rondlopen. Momenteel is er een grote klopjacht gaande om de daders te vinden.

Oskar Deutch, de voorzitter van de Joodse gemeenschap in Wenen, zei dinsdag dat alle Joodse instellingen in de stad op slot gaan. “Alle Joodse scholen, synagogen en gemeenschapsinstellingen, en ook alle koosjere supermarkten en restaurants zullen uit voorzorg gesloten blijven,” aldus Deutch. “We kunnen niet bevestigen of uitsluiten dat de synagoge het doelwit was.” Ook zei Deutsch dat er geen Joodse slachtoffers zijn gevallen bij de schietpartij. De synagoge was op het moment van de aanslag gesloten.

De politie van buurland Tsjechië tweette gisterenavond de beveiliging van alle Joodse instellingen in het land preventief te hebben opgevoerd.  

Jaron Engelmayer de opperrabbijn van Wenen, heeft de gemeenschap opgeroepen om te bidden voor de slachtoffers. Tegen de Jerusalem Post zei de rabbijn dat het nog te vroeg is om vast te stellen of de aanslag gericht was op de synagoge.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking