Moreel appèl
Binnenland

Moreel appèl

Administrator 18 januari 2018, 00:00
Moreel appèl

In NIW 43 publiceerde het NIW een dubbelinterview met David Goudsmit en Jonathan Soesman, de nieuwe en voormalige voorzitter van de Permanente Commissie van het Nederlands Israëlitisch Kerkgenootschap. De cover- kreet was: Moreel appèl, Soesman en Goudsmit: “Lekken, angst, bedreiging en intimidatie.” Ze hadden ambitieuze plannen om structuren te hervormen want voor die paar duizend Joden in Nederland vormen de ontelbare instanties en jobo’s een enorm waterhoofd. Maar belangrijker nog was de oproep die Goudsmit en Soesman deden: dat morele appèl inderdaad, een oproep tot minder destructief gedrag. Soesman zei: “Er wordt door bepaalde figuren bedreigd en geïntimideerd, er wordt een cultuur van angst geschapen, vertrouwelijke informatie wordt gelekt.”

Op de vraag waarom zij geen namen en rugnummers noemden, antwoordde Soesman: “Omdat wij ons niet willen verlagen tot hetzelfde niveau.”

Niet veel later raakte de PC demissionair, maar zij bleef de lopende zaken waarnemen. En toen verschenen de artikelen in De Telegraaf waarin beschuldigingen werden geuit over seksueel misbruik van een Nijmeegse rabbijn en er was een vervolgartikel met de kop “Opperrabbijn wankelt”, waarin het gedrag van Binyomin Jacobs aan de kaak werd gesteld. Wie De Telegraaf heeft getipt zal wel een raadsel blijven. Zo hoort het ook. Een goed journalist geeft zijn bronnen niet prijs.

Inmiddels is orthodox Joods Nederland in rep en roer: ‘Doet Jacobs het of doet ‘ie het niet’, is de vraag. ‘Het’ is in dit geval het onder het tapijt vegen van zaken die het daglicht niet konden verdragen. Het is dan ook een goede zaak dat het NIK een onafhankelijk onderzoek laat instellen.

Maar over moral highground gesproken. Toen de directeur van Christenen voor Israël een emotionele brief stuurde naar het NIK waarin hij vierkant achter Jacobs ging staan en vooral de wijze waarop het nieuws was gebracht bekritiseerde, kwam een pittig antwoord naar Roger van Oordt terug. Daar had het bij kunnen blijven.

Maar nee, Soesman appte daar overheen naar Van Oordt: “Ik zie graag dat je uiterlijk 24.00 uur je ongefundeerde beschuldiging aan het NIK en haar voorzitter intrekt. Zo niet, dan bel ik de ambassadeur van Israël en vicepremier Carola Schouten en zal niet nalaten aan te geven de voorzitter van Christenen voor Israël ongefun- deerde beschuldigingen aan de Joodse koepel doet.” Eh…klinkt dat niet behoorlijk dreigend en riekt dat niet naar intimidatie?

Een moreel appèl? De uitspraken in NIW 43 nalezend, kan ik tot maar één conclusie komen: Soesman heeft zich verlaagd tot hetzelfde niveau.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking