Nazi-symbool bij vliegerprotest tegen Israël
Nieuws

Nazi-symbool bij vliegerprotest tegen Israël

Redactie 23 oktober 2018, 00:00

Een groep kunstenaars heeft afgelopen zaterdag op het strand van Vlissingen vliegers tentoongesteld waarbij een van de ‘kunstobjecten’ een nazi-symbool bevatte. Op de website van de organisator is te lezen dat het gaat om een actie tegen de Joodse Staat.

Tijdens de manifestatie op het strand, georganiseerd door expositieruimte ruimteCaesuur in Middelburg, werden de vliegers van twintig kunstenaar tentoongesteld. Op foto’s van de gebeurtenis is duidelijk te zien dat op een van de vliegers, gemaakt door de Belgische Jan Verhaeghen, een adelaar is afgebeeld die direct doet denken aan de adelaar die de nazi’s gebruikten voor het symbool van de NSDAP. Daarbij heeft Verhaeghen het hakenkruis dat in het nazisymbool werd gebruikt, vervangen voor het copyrightsymbool. Verhaeghen schrijft op zijn Facebookpagina dat zijn creatie een ‘copyright adelaar’ zou zijn.

Naast de adelaar die tentoongesteld werd tijdens de manifestatie, toonde een andere kunstenaar een vlieger met een raket. Het afgebeelde projectiel zou een verwijzing kunnen zijn naar de raketten die Palestijnse terroristen afschieten naar Israëlisch grondgebied met het doel om burgerslachtoffers te maken.

Terreurvliegers
Volgens een tekst op de website van de organisator, werd er gekozen voor een manifestatie met vliegers omdat de Palestijnen in Gaza deze objecten gebruiken ‘als een vrolijk politiek statement van protest, af en toe afgewisseld met een poging tot daadwerkelijk verzet.’ Wat de organisator daarbij niet vermeldt is dat de Gazanen de afgelopen maanden honderden vliegers hebben opgelaten met brandbare objecten die inmiddels duizenden hectaren Israëlisch grondgebied volledig hebben verwoest. Bij de branden kwamen honderden dieren om het leven.

Volgens de kunstenaars zou het Israëlische leger als reactie over zijn gegaan op het vermoorden van spelende kinderen. “Israëlische drones krijgen de vliegers kennelijk niet onder controle, dus riep het Israëlische parlement het leger op om vliegerende kinderen door scherpschutters te laten beschieten.”

50PLUS
De manifestatie krijgt vanuit de politieke hoek steun van de Vlissingse wethouder Rens Reijnierse. De wethouder plaatste op Twitter meerdere foto’s van de manifestatie en liet weten dat de vliegers niet opgelaten konden worden, omdat er niet genoeg wind was. “Project voor Palestina toch geslaagd,” aldus Reijnierse over de actie.

Meerdere Twitteraars riepen Henk Krol, fractievoorzitter van 50PLUS in de Tweede Kamer, op om de wethouder aan te spreken op zijn bericht. De fractievoorzitter heeft vooralsnog niet gereageerd.

Tweede poging
Het lijkt er op dat de omstreden vliegers deze week nogmaals te zien zullen zijn op het strand in Vlissingen. Via Facebook kondigde ruimteCaesuur aan dat er donderdag om 3 uur ’s middags een nieuwe poging zal worden gedaan om de vliegers op te laten.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking