Nederland mag niet zwijgen, toekijken en het laten gebeuren.
Dagboek

Nederland mag niet zwijgen, toekijken en het laten gebeuren.

Opperrabbijn Jacobs schrijft op verzoek van het Joods Cultureel Kwartier in zijn dagboek over maatschappelijke en religieuze zaken. In deze coronatijd worden extra uitdagingen gesteld aan zijn taak. Het NIW publiceert deze stukken twee keer per week.

Opperrabbijn Binyomin Jacobs 19 augustus 2021, 13:00
Nederland mag niet zwijgen, toekijken en het laten gebeuren.
Foto: Janita Sassen

Vanwege mijn verblijf in het buitenland en dus mijn dagelijkse confrontatie met de coronaperikelen, meen ik inmiddels een deskundige te zijn op het gebied van corona-regelgeving. Het geheel doet me denken aan de bestudering van de Talmoed. Alleen is er in de Talmoed steeds sprake van logica en bij de regelgeving rondom corona overstijgt het mijn verstand af en toe. Even een college:

We wilden voor een bar mitswa van een kleinzoon naar Canada, dat was mogelijk alleen moesten wij dan wel twee weken tegen betaling van een enorm bedrag in een quarantaine hotel. Na bevrijding konden we dan nog niet naar de bar mitswa, want bij de bar mitswa mocht niemand aanwezig zijn. Een bar mitswa in New York, die 6 weken later zou plaatsvinden was ook onbereikbaar omdat wij überhaupt de USA niet binnen mochten. Daarna werden de diverse regels veranderd en konden wij Canada wel binnen, maar was daar de bar mitswa al een gepasseerd station, als we konden aantonen een eerstegraads familielid in Canada te hebben die de Canadese nationaliteit heeft en dat wij volledig gevaccineerd waren….om een complex en onbegrijpelijk verhaal kort te houden: wij mochten Canada binnen maar moesten daar, om binnen te mogen, 14 dagen verblijven (dag één meegeteld) en iedere dag een app invullen over onze gezondheidstoestand.  Vanuit Canada mochten wij vervolgens de USA binnen (niet vanuit Nederland!) na een verblijf van 14 dagen in Canada (dag één niet meegeteld) en na volledige vaccinatie en een negatieve test. De reis vanuit Canada naar de USA was ons niet toegestaan per auto, maar wel per vliegtuig. Eventueel van de USA terug naar Canada mag wel per auto. Maar van dat voorrecht gaan we geen gebruik maken want we vliegen met KLM vanuit USA naar Schiphol. Of en hoe dat moet gaan we nog uitpuzzelen. En of we dan wel/niet in Nederland wederom getest moeten worden en wel/niet in quarantaine zien we dan wel  weer. Trouwens interessant dat de p.c.r. test in Nederland wordt genomen diep in de keel en in de neus op zo’n manier dat het voelt alsof het staafje er aan de andere kant van je hoofd weer uitkomt. In Canada gaat het staafje niet verder dan het begin van de neus!?

Maar genoeg corona-regels.

Kijk wat er gebeurt in Afghanistan! Het is onbeschrijfelijk. Een totale moorddadige gekte. Het aantal slachtoffers, aanrandingen, verkrachtingen, moorden was/is afgrijselijk. Wat een menselijk leed. Wat een schending van mensenrechten. Het is toch ongelofelijk hoe het extremisme zegeviert. Overigens heb ik nog niet vernomen over VN-resoluties tegen Taliban. Duizenden mensen zullen worden afgeslacht. Vrouwen verliezen al hun rechten, ze worden gedegradeerd tot gebruiksvoorwerpen. Ik hoor geen Iman zijn stem verheffen tegen dit onbeschrijfelijke leed en keihard afstand nemen van de Taliban of uitleggen dat dit niet hun Islam is. En (uiteraard!) wordt het terroristische gedrag van de extremistische Taliban (terecht!) niet verweten aan de Nederlandse moskeeën,  maar moeten wel synagogen extra beveiligd worden als er problemen zijn in Gaza. Het is mij inmiddels duidelijk dat de verovering van Afghanistan geen bezetting heet omdat de Taliban Afghanen zijn. En dus zal de Voedsel en Warenautoriteit geen eisen gaan stellen aan producten uit Afghanistan en zullen ze geen invallen doen in bedrijven die iets met Afghanistan hebben en zullen ze niet eisen dat de producten uit Afghanistan voorzien moeten zijn van een label: “made in door de Taliban bezette gebieden.” Dat er mensen worden vermoord is jammer, maar Taliban is geen bezetter. Volgens internationaal recht doet de Taliban kennelijk niets verkeerd. Mijns inziens moet Nederland keihard schreeuwen tegen het onrecht dat in Afghanistan wordt gepleegd, maar dat mag dus formeel juridisch niet. Voor zover mij bekend heeft Nederland ook in de Hitler-periode zich braaf gehouden aan de regeltjes die Nederland het best uitkwamen. Bij het huwelijk van Prinses Juliana en Prins Bernhard wapperden de Duitse Hakenkruizen van ons bevriende buurland Nazi-Duitsland en onze driekleur vredig naast elkaar. Waar zijn alle vrouwenbewegingen in Nederland? Laten die alleen van zich horen als er een paar mannen meer in de leiding van universiteiten zitten dan vrouwen , maar als vrouwen als seksslavinnen worden verhandeld doen ze er het zwijgen toe? Ook overigens over de uitbuiting van vrouwen uit het buitenland die naar ons brave landje zijn gelokt en nu als prostituees hun pooiers moeten dienen, horen we weinig van deze vrouwenbewegingen. Ik denk dat mijn voorouder Dr. Aletta Jacobs het toch iets waardiger, eerlijker en zinvoller heeft aangepakt. Haar ging het om de verbetering van de positie van de vrouw als mens en kende zij geen verschil tussen vrouwen in onze westerse beschaving en vrouwen in de prostitutie of in Afghanistan. Nederland mag niet zwijgen, toekijken en het laten gebeuren.

Dit is een persoonlijk dagboek van de opperrabbijn en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking