NIW geschokt door aanslag op Charlie Hebdo
Nieuws

NIW geschokt door aanslag op Charlie Hebdo

Redactie 07 januari 2015, 00:00

slide-251400-1538071-freeDe redactie van het NIW is geschokt door de moorddadige aanslag op het redactiekantoor van het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo in Parijs. Daarbij waren volgens de berichten twaalf doden gevallen. Het NIW betuigt haar medeleven met de slachtoffers en nabestaanden.

Hoofdredacteur en tekenaar Stéphane Charbonnier is samen met nog drie cartoonisten vermoord bij de aanslag, aldus meldde de Franse krant Le Figaro. Het gaat om de cartoonisten Jean Cabut (bekend als Cabu) Bernard Verlhac (Tignous) en Georges Wolinski, wiens vader Joods was. Zij behoorden tot de bekendste cartoonisten van het land. Een agent werd door twee gemaskerde mannen buiten het gebouw standrechtelijk geëxecuteerd.

Een van de vaste medewerkers van Charlie Hebdo, Jean-Yves Camus, is expert op het terrein van extreem-rechts. Over dat onderwerp publiceerde hij ook in het Nieuw Israelietisch Weekblad. In oktober 2013 schreef hij in het NIW een kritisch artikel over Marine Le Pen, de voorzitter van het Front National, naar aanleiding van haar bezoek aan Geert Wilders in de Tweede Kamer. Op woensdagmiddag was hij niet bereikbaar voor commentaar.

Charlie Hebdo was eerder al doelwit van een aanslag. In november 2011 werd een molotovcocktail bij de redactie naar binnen gegooid, waarbij in de daaropvolgende brand het complete archief werd vernietigd. In het verleden publiceerde het blad geregeld spotprenten over de profeet Mohammed, maar ook Joodse personen figureren in spotprenten. De hoofdredacteur van het blad kreeg persoonlijke beveiliging nadat Charlie Hebdo de Deense Mohammed-cartoons afdrukte.

Kort na de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo vloog een auto in brand bij een synagoge in Sarcelles, een voorstad van Parijs met een omvangrijke Joodse gemeenschap. Dit gebeurde mogelijk na een explosie. De burgemeester van de voorstad verklaarde woensdag tegenover Franse media dat er geen sprake was van een aanslag. Er zou geen enkel verband zijn met de aanslag in Parijs.

 

 

 

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking