Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Nieuws

NOS gebruikt antisemitische karikatuur

Redactie 24 oktober 2018, 00:00
NOS gebruikt antisemitische karikatuur

De NOS is dinsdag zwaar de mist in gegaan met een artikel over de Joodse Hongaars-Amerikaanse miljardair George Soros. Daarbij gebruikte de omroep de combinatie van ‘Jood’ en ‘tentakels’ die hij zou hebben in de Europese en Amerikaanse politiek.

In het NOS artikel ‘George Soros: invloedrijke bemoeial met tentakels ver in de wereldpolitiek’, dat dinsdagmiddag op de website van de NOS verscheen werd de filantroop specifiek aangeduid als ‘De jood George Soros’. “De jood Soros steunt organisaties die regeringen openlijk bekritiseren en heeft zijn tentakels ver uitgestrekt in zowel de Europese als de Amerikaanse politiek. En dat moet stoppen, zeggen tegenstanders.”

De vergelijking met tentakels doet denken aan de antisemitische mythe dat Joden streven naar de wereldmacht. Op sociale media ontstond na het verschijnen van het artikel ophef over het woordgebruik van de NOS. Daarbij werd ook opgemerkt dat de nazi’s graag eenzelfde vergelijking maakten over Joden en tentakels. Zo tekende nazi-cartoonist Josef Plank in 1938 de Britse premier Winston Churchill als Joodse octopus die zijn tentakels over de wereld uitstrekt.

‘Ongelukkige formuleringen’

Het NOS bericht

Later verwijderde de NOS de gewraakte aanhef en veranderde zij de kop van het artikel in ‘George Soros: staatsman zonder staat met flinke vinger in de mondiale politiek’. Maar ook die kop is ongelukkig gekozen. Zo merkte Thijs Kleinpaste, redacteur bij De Groene, op dat de nieuwe kop doet denken aan een bewering van de antisemitische schrijver Maurice Barrés. Barrés beschuldigde Joden ervan de natiestaat te willen vernietigen omdat zij zelf stateloos zouden zijn. Soros is zowel Hongaars als Amerikaans burger. Later veranderde de NOS de kop nogmaals door de bewering ‘staatsman zonder staat’ tussen aanhalingstekens te zetten.

De redactie van de NOS lijkt zelf weinig onder de indruk van de ophef over hun formuleringen. In een korte tweet liet de omroep weten dat het artikel is aangepast, maar biedt daarbij geen excuses aan. “In een eerdere versie van dit artikel over George Soros zijn ongelukkige formuleringen gebruikt. Hier vind je het aangepaste artikel,” aldus de NOS. In het aangepaste artikel is geen uitleg of verontschuldiging te vinden voor de antisemitische karikatuur.

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Tags dit artikel heeft geen tags
Opmerkingen (0)
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *