Omstreden bliksembezoek
Nieuws

Omstreden bliksembezoek

Redactie 18 mei 2022, 19:00
Omstreden bliksembezoek

Minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra heeft zichzelf mogelijk problemen op de hals gehaald door tijdens een bliksembezoek aan Israël en de Westoever aan te schuiven bij een Palestijnse ngo die verdacht wordt van banden met terreurorganisaties.

Het bezoek begon woensdag onschuldig genoeg. Op het programma stond onder meer een onderhoud met zijn Israëlische ambtsgenoot Yair Lapid en een bezoek aan Yad Vashem. In het gastenboek schreef hij: “Ik vind het kolossale kwaad van de Holocaust niet te bevatten, maar Yad Vashem geeft een stem aan degenen die deze horror zelf hebben ervaren. Het is onze plicht hun herinnering in leven te houden en onze stem te verheffen tegen antisemitisme, haat, uitsluiting en geweld.”

De middag was gereserveerd voor ontmoetingen met de Palestijnse minister van Buitenlandse Zaken Riyad Malki en premier Mohammad Shtayyeh, waarna Hoekstra om de tafel ging met vertegenwoordigers van Palestijnse ngo’s. Daarbij was de pers niet welkom. Met welke organisaties dat overleg plaatsvond, was met geheimzinnigheid omgeven. De contactpersoon van Buitenlandse Zaken in de Palestijnse gebieden, Jasper van Mastrigt, verklaarde: “Je begrijpt dat Palestijnse ngo’s op dit moment in Nederland onder een vergrootglas liggen, dat is de reden waarom we zorgvuldig willen communiceren.”

De reden daarvoor bleek pas na aanvang van het gesprek. Naast de Israëlische ngo’s B’Tselem en Breaking The Silence, schoof Hoekstra aan tafel met Al-Haq. Dit is opvallend omdat deze Palestijnse ngo een van zes is die door de Israëlische regering zijn verboden vanwege banden met de terreurbeweging PFLP. Het is een controversiële beslissing van de minister met Al-Haq te praten. De Europese Unie schortte immers eind vorig jaar nog alle subsidie aan die ngo op vanwege mogelijke terreurbanden. Er zal ongetwijfeld in Israël furieus gereageerd worden nu een Nederlandse minister ’s ochtends de Joodse slachtoffers van de Shoa herdenkt, maar ’s middags om de tafel zit met een organisatie die Jeruzalem verdenkt van banden met een terreurbeweging die juist als oogmerk heeft Joden te doden.

Foto: Isaac Harari | Yad Vashem

Op zoek naar nog meer actualiteit? Met een abonnement op het NIW krijgt u toegang tot columns, opinies, analyses, nieuws – en achtergrondverhalen. Kies hier wat het beste bij u past.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking