In het kader van ‘Nakbadag’ de herdenking van de Palestijnse vlucht in 1948, organiseert de zelfbenoemde vredesorganisatie Pax op 12 mei een debatavond met Salah Hamouri in de Rotterdamse Arminiuskerk. De aanduiding ‘debat’ moet met een korreltje zout worden genomen, want de panelleden lijken vooral uitgekozen om Hamouri volmondig te bevestigen in zijn aanklacht tegen Israël.
Van de partij is onder meer Berber van der Woude, de ambtenaar die onlangs na dertien jaar afscheid nam van het ministerie van Buitenlandse Zaken. In die tijd bekleedde zij onder meer een post in Ramallah. In de afscheidsmail aan haar collega’s schreef zij: “Iedereen kan zien dat één dossier een schandvlek is voor ons werk, omdat het er een is waarbij wij ons professionele en morele kompas uitzetten.” Dat dossier betreft uiteraard Israël. Organisator van de avond is Thomas van Gool, projectleider voor Pax Palestina, die op website Joop.nl in zijn columns de haatmoties en filmpjes van Tunahan Kuzu dunnetjes overdoet. Een andere deelneemster is zijn secondante, de ‘oecumenische begeleidster’ namens Pax in Oost-Jeruzalem Julia Tebbe.
Poster boy
Wie is Salah Hamouri? Een mensenrechtenverdediger en advocaat, meldt Pax. Het moet gezegd worden dat Hamouri over alle ingrediënten beschikt voor de internationale Palestinabeweging als poster boy te fungeren van de veroordeelde onschuld. Maar hoe schuldig of onschuldig is hij? Het leven van de man die opgroeide in Oost-Jeruzalem met een Palestijnse vader en Franse moeder, is getekend door arrestaties en veelvuldige ‘administratieve detentie’, vaak zonder duidelijke veroordeling.
In 2005 werd hij op 19-jarige leeftijd gearresteerd in verband met een verijdelde aanslag op de Sefardische opperrabbijn en leider van Shas, Ovadia Yosef. Hamouri zou achterop de brommer van een van de hoofdverdachten hebben gezeten die ter verkenning langs het huis van Yosef was gereden.
PFLP-vlaggetje
Hamouri heeft zijn betrokkenheid bij en lidmaatschap van de het extremistische Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP) altijd ontkend. Na drie jaar hechtenis zonder overtuigende grond kwam het onder druk van de Franse minister Buitenlandse Zaken Bernard Kouchner in 2008 tot een proces. Hamouri werd veroordeeld op basis van een verklaring van een informant die hem achter op de brommer zou hebben herkend en in ruil voor zijn getuigenis strafvermindering kreeg: zeven jaar cel in plaats van veertien.
Zes maanden voordat hij zijn straf zou hebben uitgezeten, liet Israël Hamouri in 2011 vrij in het kader van de gevangenenruil met Hamas voor Gilad Shalit. Ondanks zijn ontkenning van enige betrokkenheid bij de PFLP wijdde die terreurclub een artikel aan de vrijlating van ‘kameraad Hamouri’. Inclusief een foto waarop hij op de schouders van uitgelaten PFLP-leden met een PFLP-vlaggetje zwaait.
Voor Palestijnse activisten fungeert Hamouri prima als ‘poster boy’
Na een studie rechten werkte Hamouri vervolgens voor mensenrechtenorganisatie Addameer, die zich inzet voor Palestijnse gevangenen. Addameer staat al jaren bekend om de banden met de PFLP, het volksfront dat niet alleen in Israël maar ook in de VS, Canada en de EU als terroristische beweging is aangemerkt. In 2021 heeft Israël Addameer vanwege die banden met PFLP ook als terroristische organisatie bestempeld. Hamouri’s activiteiten leidden ertoe dat hij verscheidene keren opgepakt werd en vastgezet. Uiteindelijk werd in 2019 zijn verblijfsvergunning ingetrokken en werd hij afgelopen herfst Israël uitgezet.
Banaliseren van haat
Hoewel de Franse regering zich tot op het hoogste niveau voor hem heeft ingezet en samen met de EU tegen zijn uitzetting protesteerde, zit het land inmiddels danig in haar maag met Hamouri. Nog geen twee maanden na zijn aankomst in Frankrijk zou de activist deelnemen aan een symposium in Lyon in het kader van de herdenking van de Oslo-akkoorden. Dit leidde tot hevige protesten van de Joodse gemeenschap. Die culmineerden in boegeroep tegen de burgemeester van Lyon tijdens de Auschwitzherdenking van dit jaar.
In de Assemblée National, het Franse parlement, leidde Hamouri tot verhitte debatten. Mathieu Lefèvre trok fel van leer tegen het ‘banaliseren van haat’ en ‘het onteren van onze instituties’ door Hamouri uit te nodigen. Burgemeester van Lyon Grégory Doucet gelastte uiteindelijk het debat af. met als gevolg dat op het gemeentehuis hatelijke teksten werden geprojecteerd over racisme en apartheid. Dagblad Le Monde kwam in maart van dit jaar met een artikel waarin gemeld werd dat voor pro-Palestina manifestaties toestemming geweigerd zou worden als Hamouri deelnam.
Het ministerie van Binnenlandse Zaken zou de Palestijnse activist dringend hebben verzocht niet in de openbaarheid te treden. Omdat optredens in Frankrijk hem onmogelijk worden gemaakt, is Hamouri nu op tournee in het Verenigd Koninkrijk, Ierland en, zo blijkt, Nederland.