Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Binnenland

Omstreden Palestijnse activist in Rotterdam

Nederlandse Palestina-aanhangers nodigen weer eens een activist uit, Salah Hamouri. In Israël is hij veroordeeld voor terrorisme. Vorig jaar werd hij om veiligheidsredenen en vanwege zijn vermeende banden met terreurorganisatie PFLP het land uitgezet.

Ruben Gischler 05 mei 2023, 13:00
Omstreden Palestijnse activist in Rotterdam

In het kader van ‘Nakbadag’ de herdenking van de Palestijnse vlucht in 1948, organiseert  de zelfbenoemde vredesorganisatie Pax op 12 mei een debatavond met Salah Hamouri in de Rotterdamse Arminiuskerk. De aanduiding ‘debat’ moet met een korreltje zout worden genomen, want de panelleden lijken vooral uitgekozen om Hamouri volmondig te bevestigen in zijn aanklacht tegen Israël. 

Van de partij is onder meer Berber van der Woude, de ambtenaar die onlangs na dertien jaar afscheid nam van het ministerie van Buitenlandse Zaken. In die tijd bekleedde zij onder meer een post in Ramallah. In de afscheidsmail aan haar collega’s schreef zij: “Iedereen kan zien dat één dossier een schandvlek is voor ons werk, omdat het er een is waarbij wij ons professionele en morele kompas uitzetten.” Dat dossier betreft uiteraard Israël. Organisator van de avond is Thomas van Gool, projectleider voor Pax Palestina, die op website Joop.nl in zijn columns de haatmoties en filmpjes van Tunahan Kuzu dunnetjes overdoet. Een andere deelneemster is zijn secondante, de ‘oecumenische begeleidster’ namens Pax in Oost-Jeruzalem Julia Tebbe.

Poster boy

Wie is Salah Hamouri? Een mensenrechtenverdediger en advocaat, meldt Pax. Het moet gezegd worden dat Hamouri over alle ingrediënten beschikt voor de internationale Palestinabeweging als poster boy te fungeren van de veroordeelde onschuld. Maar hoe schuldig of onschuldig is hij? Het leven van de man die opgroeide in Oost-Jeruzalem met een Palestijnse vader en Franse moeder, is getekend door arrestaties en veelvuldige ‘administratieve detentie’, vaak zonder duidelijke veroordeling. 

In 2005 werd hij op 19-jarige leeftijd gearresteerd in verband met een verijdelde aanslag op de Sefardische opperrabbijn en leider van Shas, Ovadia Yosef. Hamouri zou achterop de brommer van een van de hoofdverdachten hebben gezeten die ter verkenning langs het huis van Yosef was gereden.

PFLP-vlaggetje

Hamouri heeft zijn betrokkenheid bij en lidmaatschap van de het extremistische Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP) altijd ontkend. Na drie jaar hechtenis zonder overtuigende grond kwam het onder druk van de Franse minister Buitenlandse Zaken Bernard Kouchner in 2008 tot een proces. Hamouri werd veroordeeld op basis van een verklaring van een informant die hem achter op de brommer zou hebben herkend en in ruil voor zijn getuigenis strafvermindering kreeg: zeven jaar cel in plaats van veertien. 

Zes maanden voordat hij zijn straf zou hebben uitgezeten, liet Israël Hamouri in 2011 vrij in het kader van de gevangenenruil met Hamas voor Gilad Shalit. Ondanks zijn ontkenning van enige betrokkenheid bij de PFLP wijdde die terreurclub een artikel aan de vrijlating van ‘kameraad Hamouri’. Inclusief een foto waarop hij op de schouders van uitgelaten PFLP-leden met een PFLP-vlaggetje zwaait. 

Voor Palestijnse activisten fungeert Hamouri prima als ‘poster boy’

Na een studie rechten werkte Hamouri vervolgens voor mensenrechtenorganisatie Addameer, die zich inzet voor Palestijnse gevangenen. Addameer staat al jaren bekend om de banden met de PFLP, het volksfront dat niet alleen in Israël maar ook in de VS, Canada en de EU als terroristische beweging is aangemerkt. In 2021 heeft Israël Addameer vanwege die banden met PFLP ook als terroristische organisatie bestempeld. Hamouri’s activiteiten leidden ertoe dat hij verscheidene keren opgepakt werd en vastgezet. Uiteindelijk werd in 2019 zijn verblijfsvergunning ingetrokken en werd hij afgelopen herfst Israël uitgezet.

Banaliseren van haat

Hoewel de Franse regering zich tot op het hoogste niveau voor hem heeft ingezet en samen met de EU tegen zijn uitzetting protesteerde, zit het land inmiddels danig in haar maag met Hamouri. Nog geen twee maanden na zijn aankomst in Frankrijk zou de activist deelnemen aan een symposium in Lyon in het kader van de herdenking van de Oslo-akkoorden. Dit leidde tot hevige protesten van de Joodse gemeenschap. Die culmineerden in boegeroep tegen de burgemeester van Lyon tijdens de Auschwitzherdenking van dit jaar. 

In de Assemblée National, het Franse parlement, leidde Hamouri tot verhitte debatten. Mathieu Lefèvre trok fel van leer tegen het ‘banaliseren van haat’ en ‘het onteren van onze instituties’ door Hamouri uit te nodigen. Burgemeester van Lyon Grégory Doucet gelastte uiteindelijk het debat af. met als gevolg dat op het gemeentehuis hatelijke teksten werden geprojecteerd over racisme en apartheid. Dagblad Le Monde kwam in maart van dit jaar met een artikel waarin gemeld werd dat voor pro-Palestina manifestaties toestemming geweigerd zou worden als Hamouri deelnam. 

Het ministerie van Binnenlandse Zaken zou de Palestijnse activist dringend hebben verzocht niet in de openbaarheid te treden. Omdat optredens in Frankrijk hem onmogelijk worden gemaakt, is Hamouri nu op tournee in het Verenigd Koninkrijk, Ierland en, zo blijkt, Nederland.

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Opmerkingen (7)
Shlomo Itai 05 mei 2023, 18:53
De Palestijnen waren altijd heel goed op het gebied van propaganda. Daarom maakten de nazi's al zo graag gebruik van de diensten van de toenmalige Palestijnse leider Amin al-Hoesseini, die met veel enthousiasme en tegen een geweldig salaris Europese en andere moslims mobiliseerde voor het Derde Rijk. In de praktijk zijn ze, helaas, een grote mislukking. Niet alleen blijken ze, ondanks de meedogenloze dictatuur van hun leiders, niet alleen niet in staat om ook maar een kleine autonomie bij elkaar te houden, de droeve Palestijnse werkelijkheid is, dat ze zelfs niet in staat blijken om een dorp zonder geweld te bestieren. Gelukkig voor de Palestijnen is er Israël. Niet alleen heeft de wereld dankzij Israël over het bestaan gehoord van zoiets als Palestijnen, die zonder Israël nu tweederangs burgers zouden zijn in een Syrische of Jordaanse of Egyptische provincie, maar de in haat jegens Israël omgevormde frustratie is het enige wat hen als "Palestijnen" nog een beetje bij elkaar houdt. Dus laat hen maar genieten van de opvoeringen voor een vast antisemitisch publiek, want dat zijn hun enige geslaagde momenten.
alex warnaar 07 mei 2023, 18:08
Wat is nu de reden dat ik een ellenlange reportage zie bij de NOS over veiligheid cameras op de westelijke jordaanoever, een terrorist (militant lol) die sterft als gevolg van een hongerstaking, relletjes in de al aqsa moskee (de gemiddelde journalist zit zo diep bij de Palestijnen in hun aars dat ze dat ook daadwerkelijk als een casus belli zien), kleinschalige raket beschietingen over en weer waarbij exact nul doden vallen maar dat ik nog steeds exact nul reportages heb gezien bij de NOS over de 6561 doden die er sinds 2016 in het Zuidoosten van EU kandidaatslidstaat Turkije zijn gevallen als gevolg van de al 40 jaar durende Turks Koerdische burgeroorlog, 0 items over de 184 koerden die op 22 november 2022 werden gedood door de Turkse luchtmacht (dat zijn meer Koerdische doden in 1 dag dan er Palestijnen zijn gedood in 1 jaar door het IDF waar ik ongeveer 70 volslagen hysterische items over gelezen en gezien heb bij de NOS), niks over de inzet van chemische wapens door het Turkse leger, niks over het uit helicopters bonjouren van Koerden door het Turkse leger of het grappige filmpje waarin een Turkse politieman vanuit een politiebusje een doodgeschoten en aan het politiebusje vastgebonden Koerd filmt die door de straten gesleept wordt. Er klopt daar bij de NOS iets niet helemaal de afgelopen 23 jaar. Wat het is weer ik niet precies. Ook schijnt het zo te zijn dat er in de Volkskrant een serieuze discussie gaande is over de vraag of de westelijke Jordaan oever hetzelfde is als de holocaust of de tweede wereldoorlog. Gezien het feit dat israel in 1967 door Jordanië werd aangevallen vanuit de westelijke jordaanoever lijkt mij de juiste vergelijking de geallieerde bezetting van Duitsland in 1945. Dat is het tegenovergestelde. Maar dat schijnen ze niet te begrijpen. Journalisten begrijpen zowiezo vrij weinig. Bij de Volkskrant geloven ze ook dat de Armeense genocide plaatsvond tijdens wo2, dus dan krijg je dat. Ook is 24.000 doden als gevolg van het i-p conflict in 70 jaar best weinig. Het is hetzelfde als 4 jaar Braziliaans politiegeweld, 4 maanden Mexicaanse drugsoorlog of 2 dagen het Syrische leger de soennieten in Hama laten platbombarderen in 1982. We moeten eerlijk zijn: de westelijke Jordaan oever is een paradijs vergeleken met Zuidoost Turkije, het noordelijke deel van Cyprus of de Westelijke Sahara.
tiki 08 mei 2023, 06:30
@Alex..."Journalisten begrijpen sowieso vrij weinig" Veel Joodse Nederlanders ook.! In het VARA programma 'het beloofde land' begint in de 3e aflevering de kritiek (ik zat al te wachten waar hij bleef en werd niet teleurgesteld). Holocaust overlevenden, het beste excuus voor de aanval, die vertellen hoe teleurgesteld ze zijn, die beweren dat Israel géén democratie is omdat '''palestijnen géén stemrecht hebben, er aparte wegen zijn voor Arabieren en meer van die onzin. Nee, Israel is niet perfect....netzomin als iedere andere staat, maar die niet 24/7 worden bekritiseerd & veroordeeld door zogenaamde moraal experts.
tiki 08 mei 2023, 06:42
Alle "experts" die ons uitleg komen geven over "de bezette palestijnse gebieden & palestina", zouden toch écht eens een geschiedenisboek, Tora, Bijbel, Koran mogen opslaan. De énige periode dat Judea, Samaria & 'oost" Jeruzalem bezet waren was van 1948-1967, door Jordanie, die via 2 aanvals oorlogen het Joodse volk in Israel wilde uitroeien en het gebied claimen. Al deze experts met de mond vol over 'palestina' zouden ons toch eens de geschiedenis moeten vertellen van dit magische land. Waar waren /zijn de grenzen? Welk betalingsmidel gebruik(t)en ze,? Wie waren hun voorvaderen? Wat zeggen de opgravingen over hun geschiedenis & welke bewijzen hun aanwezigheid? Antwoord????????
alex warnaar 08 mei 2023, 13:17
Juist. Dat Palestijnen die op de westelijke Jordaan oever wonen geen stemrecht hebben in Israël is nogal logisch aangezien ze niet in Israël wonen, maar onder de Palestijnse Autoriteit. Het is te zwakzinnig voor woorden. Een aanvullend probleem is dat bij de NOS een reportage was over Turkije waarin expliciet gezegd werd dat Turkije een democratie is. In de 3 items die snel voor 4 mei door de NOS geplugd werden om 4 mei (de Duitse bezetting van Nederland) met de westelijke jordaanoever te associëren wordt Israël niet in de kop, maar wel in het artikel met apartheid geframed. Israel scoort op het gebied van democratie volgens Freedom House 77 punten van de 100, wat volledig vrij betekent. Turkije heeft 32 punten, wat volledig onvrij betekent. Dat is omgekeerd. Maar ja, als je als NOS voor toetreding van Turkije tot de EU bent (net als D66, PvdA en GroenLinks) dan moet je wel Turkije als democratie verkopen en als je als NOS journalist als 23 jaar in een psychose verkeerde mbt Israël (net als D66, PvdA en GroenLinks) dan moet je Israël als apartheid staat framen. Wel jammer dat beide onjuist zijn. Turkije is trouwens het juiste conflict gebied en niet Israël. Alleen dat is in absolute zin volledig afwezig. Nieuws met betrekking tot israel is vrijwel altijd fake news, maar het Israelisch Palestijnse conflict is zelf fake news. Toch raar dat Leon de Winter een ellenlang stuk schrijf over een relletje in de al aqsa moskee waarbij exact nul doden vallen, maar niet gewoon zegt dat 6561 doden in eu kandidaatslidstaat Turkije sinds 2015 toch echt belangrijker is dan een bus ongeluk in Pakistan, mijn ongelukken in buiten Mongolië, haai aanvallen in Australië, visquota voor Eskimo s in Canada, houtkap bedrijfjes in de Amazone of een conflict over kippen op een balkon in de Israëlische stad Jaffa.
tiki 08 mei 2023, 18:53
Alex...als je naar waarheid & balans zoekt in de media kan je nog lang zoeken. Het is een aaneenschakeling van manipulaties voor eigen gebruik & interessen.......of onkunde. Maar geen kwaad woord over de media, want het zijn de heilige koeien van onze "vrije" wereld & meningsuiting, met een cultuur van cancel recht voor als het even niet past in het plaatje.
Louisa 09 mei 2023, 12:09
En dan is daar nog Iran, waar de bevolking al veel te lang lijdt onder een afschuwelijk regime van terreur...wordt het niet eens tijd hier aandacht aan te besteden en hulp te bieden ?
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *