Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Binnenland

Holocaustherdenking: open brief Esther Voet en reactie Jacques Grishaver

Redactie 03 februari 2017, 00:00
Holocaustherdenking: open brief Esther Voet en reactie Jacques Grishaver

Esther Voet_Claudia Kamergorodski_1Olifant in het Wertheimpark

Beste Jacques Grishaver,

Zondag was ik met vele anderen in het Wertheimpark voor de landelijke Holocaustherdenking. Wat ooit een initiatief was van een klein clubje Holocaustoverlevenden is uitgegroeid tot een nationaal ijkpunt, met dit jaar bijzonder veel landelijke aandacht, inclusief die van premier Rutte en vicepremier Asscher. Voor wie er niet bij kon zijn was alles op tv te volgen, en van diverse kijkers hoorde ik dat de uitzending zeer indrukwekkend en roerend was. Dus hulde, Jacques en het Nederlands Auschwitz Comité, jullie hebben iets prachtigs neergezet.
Dat ook politiek Den Haag inziet dat we niet mogen vergeten, blijkt uit het feit dat er bijna 8 miljoen beschikbaar wordt gesteld voor de Namenwand en het Nationaal Holocaust Museum. Voor de Namenwand heb je je onvermoeibaar ingezet en het Nationaal Holocaust Museum verdient ook overheidssteun. Per slot van rekening weten we allemaal dat je de Joodse gemeenschap daarover niets hoeft te vertellen; Nederlanders buiten die gemeenschap des te meer. Daarover ging ook jouw speech, waarin je inging op het opkomend antisemitisme. Je noemde daarbij een paar schuldige groepen. Je had het, terecht, over een Duitse AfD-politicus die kortgeleden brulde dat het Nationaal Holocaust Monument in Berlijn weg moest. Deze rechtspopulist vond dat Duitsland maar eens moest stoppen zich te schamen. Je sprak over voetbalhooligans die rabiate uitingen over ‘Joden’ doen als ze het over Ajacieden hebben.
Maar daar bleef het bij. En daar ging het bij mij mis.
Er stond een enorme olifant in het Wertheimpark. Wat? Er stonden er een paar. Want laten we eerlijk zijn, Jacques, het is niet het rechts-extremisme waardoor er anno 2017 zwaarbewapende marechaussee voor onze Joodse scholen staat. Het is niet vanwege voetbalhooligans dat Joodse instellingen moeten worden bewaakt. Dat weet jij, dat weet ik. Dodelijk antisemitisme anno 2017 komt vanuit islamitische hoek. Alle Joden die deze 21e eeuw in Europa zijn vermoord omdat ze Joods waren, waren slachtoffers van islamitische agressie in Toulouse, Brussel, Parijs en Kopenhagen. Op social media worden mensen die opkomen voor het bestaansrecht van Israël gedemoniseerd. Door moslims en zeker ook uiterst links, dat ook uit is op de vernietiging van de Joodse staat en De protocollen van de Wijzen van Zion voor zoete koek slikt. Het is de 21e-eeuwse variatie op het thema uit de jaren 70, toen Arabische en radicaal-linkse terroristen de handen ineensloegen.

Uiterst rechts en voetbalhooligans mogen groepen zijn waarin Nederlands antisemitisme zichtbaar is, het zijn beslist niet de gevaarlijkste groepen

Uiterst rechts en voetbalhooligans mogen groepen zijn waarin Nederlands antisemitisme zichtbaar is, het zijn beslist niet de gevaarlijkste groepen. Dat weet jij. Dat weet ik. Daarom vond ik het laf dat je het bij deze, door politiek correct Nederland geaccepteerde antisemitische groepen hield, deze zebra’s als je ze vergelijkt met die andere twee olifanten. Ik vind dat je daarmee de slachtoffers van moslimterrorisme in de kou liet staan. En ook mensen die dagelijks vechten tegen het door antizionisme (nauwelijks) verhulde antisemitisme van extreem-links. En moslims in Nederland die strijden tegen radicalen in hun eigen gelederen. Zoals Ahmed Marcouch, die ook in het Wertheimpark aanwezig was en die daags voor de herdenking nog het antisemitisme binnen de partij DENK aan de kaak had gesteld.
Laten we wel zijn, het is niet de Nederlandse Volks-Unie die op twee à drie zetels in de peilingen staat. Willen we antisemitisme, uit welke hoek ook, aan de kaak stellen, dan zullen we het eerst moeten benoemen. Ik hoop volgend jaar minder politieke correctheid van je te horen, en meer eerlijkheid.

Esther Voet

Jacques Grishaver_Auschwitz herdenking_2013Saamhorigheid en solidariteit in het Wertheimpark

Beste Esther,

Er is reden om trots te zijn op de Nationale Holocaust-herdenking. Ooit begonnen met een kleine groep mensen die deze herdenkingen bijwoonde, is er nu een almaar groeiende belangstelling, met als resultaat dat men dit jaar massaal naar de herdenking in het Wertheimpark kwam. Minister-president Rutte, vicepremier Asscher, de Amsterdamse burgemeester Van der Laan en 31 diplomatieke vertegenwoordigers van evenzoveel landen waren aanwezig. De NOS wijdde er een rechtstreekse reportage aan en zond diezelfde avond een uitgebreid programma over de herdenking uit.
Vanwege het feit dat de herdenking rechtstreeks uitgezonden zou worden, was mijn spreektijd beperkt tot slechts enkele minuten. Daar werd strak de hand aan gehouden. Dat wil niet zeggen dat ik mij daarom beperkt voelde met betrekking tot de inhoud van mijn toespraak, maar het moest een ‘ingedikte’ versie worden, waarbij – naast herinneringen aan een gruwelijk verleden en de huidige situatie – ook het goede nieuws, namelijk de definitieve komst van het Namenmonument, genoemd moest worden.
Ik gaf een voorbeeld van hedendaags antisemitisme en haat tegen onder andere Sinti en Roma, homoseksuelen en zwarte mensen. Daarbij noemde ik rechts-extremisme en voetbalhooligans, die niet bekendstaan om hun sympathie voor Joden, homo’s en andere minderheidsgroepen. Wat betreft je verwijt over het niet benoemen van links-extremisme, heb je gelijk. Dat was een misser, maar zonder bijbedoeling.
Dat ik geen geweld uit de hoek van moslimfanatici heb aangehaald heeft te maken met de omstandigheid dat die club onvoorstelbare haat koestert tegen onze westerse samenleving in het algemeen. Uiteraard weten wij dat zij Joden aanvallen en vermoorden. Daar zijn schrijnende voorbeelden van. Om hun rabiate afkeer volledig en exclusief op Joden te betrekken gaat mijns inziens te ver. De aanslag op de Promenade des Anglais in Nice was op willekeurige passanten gericht, de aanslag op de kerstmarkt bij de Gedächtniskirche in Berlijn was ook niet specifiek op Joden gericht, evenmin als die op vliegveld Zaventem bij Brussel en de moord op de redactie van het satirisch weekblad Charlie Hebdo. Dat na dit bloedbad de Joodse supermarkt Hyper Cacher in Parijs doelwit was, is een duidelijk antisemitische misdaad. Ik had dit echter alleen kunnen markeren in breed verband, dat wil zeggen in de context van ook de doden binnen de Charlie Hebdo-redactie. Joden, maar zij niet alleen, zijn doelwit van haat tegen onze maatschappij. Dat die haat wordt ingegeven door extreme moslimideologieën is evident.

Om de rabiate afkeer van moslimfanatici volledig en exclusief op Joden te betrekken gaat mijns inziens te ver

Mijn tekst is eerst door enkele kritische mensen gelezen en op wat punten, komma’s en relevante quotes na, was er geen commentaar op het niet noemen van alle vormen van hedendaagse Jodenhaat. Ik wil mijn brief besluiten met de opmerking dat je mij oneerlijkheid en politieke correctheid verwijt. Waarom zou ik voor het publiek in het Wertheimpark, de vele duizenden tv-kijkers, de pers, en ten opzichte van mijzelf oneerlijk zijn? Waarom Esther? Vrijwilligers bij het Auschwitz Comité, medewerkers van het Auschwitz Bulletin en andere direct of indirect betrokkenen zijn niet laf en nemen wat antisemitisme betreft geen politiek correcte houding aan. Dat zou jij moeten weten. Je verwijten zijn daarom misplaatst.

Namens het Nederlands Auschwitz Comité,
Jacques Grishaver

 

 

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Tags dit artikel heeft geen tags
Opmerkingen (0)
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *