Open doel
Binnenland

Open doel

Administrator 07 juni 2018, 00:00
Open doel

Natuurlijk, vraag een willekeurige Nederlander, zeker een willekeurige Joodse Nederlander wat de hoofdstad van Israël is, en ze zullen negen van de tien keer ‘Jeruzalem’ antwoorden. Maar bij die stad liggen zoals u weet nogal wat politieke gevoeligheden, waarvan we hopen dat die allemaal worden opgelost wanneer het langverwachte vredesakkoord met de Palestijnen wordt gesloten. Ooit. Misschien. En hoe fijn we het ook allemaal vinden dat Amerika en nog wat landen hun ambassade naar Jeruzalem hebben verplaatst, het overgrote deel van de wereld kijkt daar toch met opgetrokken wenkbrauwen naar.

Zoals het ons toch al niet al te goed gezinde Argentinië, dat met heel weke knietjes zwichtte voor de chantage van de Palestijnen. Die hadden gedreigd shirtjes en posters van wereldster Lionel Messi te verbranden als de voetballer het in zijn hoofd zou halen een balletje in de Heilige Stad te trappen, hoewel de voorzitter van de Argentijnse voetbalbond als reden gaf dat de spelers waren bedreigd. Kortom, 1-0 voor de BDS-fanatici, die collectief een feestje vierden.

Eenzelfde debacle dreigt voor het Eurovisie Songfestival volgend jaar, waarvan een aantal landen al heeft gezegd dat ze niet mee zullen doen, ‘next year in Jerusalem’.

Kijk, je kunt als land natuurlijk op je strepen gaan staan en stellen dat alle ballen coûte que coûte daar moeten worden verzameld, maar je zou het ook pragmatischer kunnen aanpakken, door dit soort festijnen in Tel Aviv te laten plaatsvinden en daarmee BDS-clubjes de wind uit de zeilen te nemen. Nu kan geen Israëli, Jood of Arabier, aankomende zaterdag Messi zien schitteren, en als het liedjesfestival volgend jaar níet in Israël plaatsvindt, is dat 2-0 voor de BDS’ers.

Je zou bijvoorbeeld ook kunnen overwegen om tomaatjes, avocado’s en bananen uit de Westbank af te zetten op de eigen markt en vervolgens tomaatjes, avocado’s en bananen geproduceerd in Israel proper, binnen de Groene Lijn van ’67, te exporteren. Dan moeten al die activistjes die op hun vrije zaterdagmiddag lopen te posten bij Albert Heijn hun tijd op een andere manier gaan vullen.

Het is maar een idee. Want hoe je het ook wendt of keert, het wordt het die groepjes nu wel heel gemakkelijk gemaakt om schoten voor open doel in te koppen. Ja, ik hoor u al zeggen: maar het ís geen bezet gebied, het is Judea en Samaria! En Jeruzalem is de ongedeelde hoofdstad! Maar die opmerkingen werken contraproductief, waardoor zíj steeds weer gemakkelijk scoren. Gun ze hun feestjes niet.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking