Opinieterreur
Binnenland

Opinieterreur

Administrator 13 januari 2017, 00:00
Opinieterreur

NIW foto Esther commentaar 14 jan 2016De Belgische krant De Standaard zette deze week de radicale activist Dyab Abou Jahjah (DAJ) bij het grof vuil.

Ik zeg graag ‘zie je wel’, maar zelden met meer reden dan nu. De Standaard was immers gewaarschuwd. Wie de radicale Libanees al langer volgde, wist dat de opzienbarende plotselinge ‘mildheid’ van Dyab waar De Standaard voor was gevallen, niet meer dan schone schijn zou zijn. Toch promoveerde de krant DAJ drie jaar geleden tot ‘uitdagende opiniemaker’. Met wie ze heel blij waren. Tot deze week.

Directe aanleiding voor het ontslag was een tweet na de terroristische aanslag op een groep jonge Israëlische soldaten die in Jeruzalem op excursie waren. “An attack on occupation SOLDIERS in occupied territory is not terrorism! It is an act of Resistance. #FreePalestine,” kirde Jahjah. Dat ging De Standaard te ver.

DAJ maakte vorig jaar nog een aardig stapje op de carrièreladder, toen hij liefdevol werd ingelijfd bij De Bezige Bij. Dat De Bij niets meer te maken heeft met haar roemruchte verzetsverleden bleek ook tijdens een uitzending van De kanarie in de kolenmijn van de EO. Hoofdredacteur Vlaanderen van De Bij, Katrijn van Hauwermeiren, liet toen op Twitter weten het belachelijk te vinden dat er bij dit drieluik alleen maar aandacht was voor antisemitisme. Minstens net zoveel aandacht hoorde islamofobie te krijgen! brieste zij. Ze schrok er zelf van en verwijderde de tweet. Te laat.

Katrijn had Abou Jahjah eerder, tijdens een avond in De Balie, ook met verve verdedigd. Haar protegé was volgens haar het slachtoffer van ‘hysterische opinieterreur’. Ik vraag me af wat ze dacht toen ze deze tweet van hem las. Terreur, mevrouw Van Hauwermeiren? Hoe noemt u dít dan?

En hoe voelen die naïeve schattebouten zich nu die tijdens Zomergasten twitterden dat de man toch de redelijkheid zelve was en dat ze niet begrepen waarom er zo tegen hem werd aangetrapt? Of de redactie van Zomergasten? Hadden ze daar het schaamrood op de kaken omdat ze zich éíndelijk realiseerden dat ze wellicht een faux pas hadden gemaakt, waarbij die van College Tour met Willem Holleeder verbleekte?

De Bij houdt vooralsnog voet bij stuk: zij schaart zich, solidair, als één man achter Dyab. De quote van Jair Eisenmann op deze variapagina is dan ook geheel terecht. De Standaard is wakker. Nu De Bij nog. Al moet je je afvragen wat daar nog meer voor nodig is.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking