Opnieuw aanval op HaCarmel, zelfde dader als in 2017
Nieuws

Opnieuw aanval op HaCarmel, zelfde dader als in 2017

Redactie 08 mei 2020, 10:57
Opnieuw aanval op HaCarmel, zelfde dader als in 2017

UPDATE: In een persbericht schrijft de Amsterdamse politie dat de 31-jarige aangehouden man dezelfde persoon is die de ruiten van HaCarmel eind 2017 insloeg. Het gaat om Saleh A. De man kreeg toen een celstraf van zes weken. Tijdens de behandeling van de zaak kwam naar voren dat A. in 2017 al van plan was om brand te stichten. Ook verklaarde hij dat de aanval toen ‘de eerste stap was’. Later trok hij die woorden in. Justitie achtte een antisemitisch motief toen niet bewezen.

Bij het Joodse restaurant HaCarmel aan de Amstelveenseweg in Amsterdam zijn vrijdagochtend opnieuw de ruiten ingeslagen. Ook is er geprobeerd de Israëlische vlag in brand te steken.

“Een man heeft vanochtend met een moker of een ijzeren staaf de ruiten van het restaurant ingeslagen,” vertelt Daniel Bar-on, zoon van eigenaar Sami, het NIW. “Vervolgens heeft hij de Israëlische vlag door het gat in de ruit getrokken en geprobeerd die in brand te steken.”

Volgens Bar-on was de politie snel ter plaatse om de man aan te houden. Tijdens die aanhouding werd pepperspray gebruikt. Er was geen personeel aanwezig in de zaak, omdat het restaurant vanwege de coronacrisis is gesloten.

Een woordvoerder van de politie Amsterdam laat aan het NIW weten dat de aangehouden man nu in eerste instantie vast zit voor ‘vernieling’. “We houden hem voorlopig vast voor verder onderzoek. Daarvoor moeten er getuigen ondervraagd worden en camerabeelden bekeken. Met dat materiaal zal de aanklacht worden vastgesteld.” Hoe lang de man vast blijft zitten is nog niet duidelijk. Ook kan de politie nog niet zeggen of de man die vanochtend aanviel, de zelfde man is die in 2017 de ramen van HaCarmel insloeg.

Het is de zoveelste keer dat het Joodse restaurant doelwit is van terreur. Zo werd de gevel van de zaak meerdere keren besmeurd met etensresten. In 2018 sloeg een Syrische Palestijn de ruiten in met een knuppel en ontvreemdde de Israëlische vlag uit de zaak, en ook werd enkele maanden geleden een verdacht pakje voor de deur van het restaurant aangetroffen, inclusief bedrading waardoor het leek op een explosief. De EOD werd opgetrommeld maar het pakket bleek geen explosieven te bevatten.

Foto: AT5

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking