Opperrabbijn bedankt Yesilgöz en Segers
Nieuws

Opperrabbijn bedankt Yesilgöz en Segers

Redactie 16 maart 2021, 13:15
Opperrabbijn bedankt Yesilgöz en Segers

Vandaag overhandigde opperrabbijn Binyomin Jacobs, de nieuwe voorzitter van de Commissie ter bestrijding van antisemitisme van de European Jewish Association symbolisch een handgebakken matze (‘shmurah matzah’) aan ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers en VVD-Kamerlid Dilan Yesilgöz. De overhandiging was een erkenning van en dank voor de inzet van de beide Kamerleden voor de Joodse gemeenschap en de strijd tegen antisemitisme in de afgelopen periode.

Segers en Yesilgöz waren de initiatiefnemers voor het instellen van een nationaal coördinator antisemitisme. Op hun initiatief werd bovendien meer geld vrijgemaakt voor de strijd tegen antisemitisme.

“Door de eeuwen heen en ook nu hebben we te maken met antisemitisme. Het initiatief dat ChristenUnie en VVD hebben opgepakt om alert te zijn, om te voorkomen dat men opstaat tegen het Joodse volk, maar ook om eenheid te tonen met de Joodse gemeenschap, dat is heel erg mooi. Het feit dat zij hier aandacht aan besteden, hiervoor strijden, bijvoorbeeld voor de nationaal coördinator antisemitismebestrijding, dat vind ik geweldig. Ik wil hen danken voor hun inzet,” zei Jacobs tijdens de uitreiking.

Yesilgöz dankte de opperrabbijn voor het gebaar. “Dit mooie gebaar is een heel duidelijke stimulans om dit initiatief te blijven vasthouden. We hebben nog heel veel werk te doen, ik ben blij met wat we tot nu toe voor elkaar hebben gekregen, maar het werk is nog niet af. Joodse Nederlanders moeten vrij en veilig over straat kunnen en hun leven kunnen leiden.”

Ook Gert-Jan Segers gaf dat zijn taak er nog niet op zit. “De verbondenheid met de Joodse gemeenschap gaat heel diep. Daar ligt voor ons een opdracht om te knokken voor hun vrijheid, voor de ruimte om te zijn wie je bent. De geschiedenis van de Joodse gemeenschap laat zien dat dat niet vanzelfsprekend is. Dan iets kunnen doen, maakt politiek de moeite waard. We zullen deze strijd nooit opgeven.”

Roger van Oordt van Christenen Voor Israël was bij de overhandiging aanwezig. Hij sprak van “een fantastisch initiatief – wij hopen dat het ook echt zijn effect mag hebben.”

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking