Patroon
Nieuws

Patroon

Administrator 12 oktober 2018, 00:00
Patroon

Antisemiet of niet? Die vraag stond deze week centraal.

Voorbeeld 1: bandopnamen van de Limburgse historicus Paul Bronzwaer die blijk geven van klassiek antisemitische vooroordelen. De schrijver van de biografie De bokser over Max Moszkowicz, Marcel Haenen, laat Bronzwaer er in zijn boek nog genadig van af komen, hij had veel meer materiaal. De historicus benadrukte bij Radio Limburg echter: antisemiet is hij niet.

Voorbeeld 2: Jan Tervoort, medewerker van het zichzelf journalistiek noemende The Rights Forum. Tervoort is een ongeleid projectiel met wie NIW-medewerkers en anderen op social media meer dan eens heel wat te stellen hebben gehad. Volgens hem zijn CIDI en het NIW één pot nat, naast ‘Judeo-fascistische clubjes’ als de opiniewebsite Opiniez. Tervoort is ook stadsgids in Amsterdam en komt met geïnteresseerden die zijn dubbelleven niet kennen binnen bij onder meer het Joods Cultureel Kwartier en het Anne Frank Huis. Hij doet mij denken aan al die Polen die, met antisemitische denkbeelden en al, nu in Krakau geld verdienen over de hoofden van in de concentratiekampen vermoorde Joden. Ook Tervoort benadrukt: antisemiet is hij niet.

Natuurlijk is het aan hem verbonden The Rights Forum (u weet wel, van Dries van Agt, die ooit liet ontglippen dat het beter was geweest als er een Joodse staat in Duitsland zou zijn gesticht) ook niet antisemitisch. Nee, volgens directeur Jan Keulen maakt The Rights Forum niet eens deel uit van de BDS-beweging.

Voorbeeld 3: Yasmina Haifi in de NRC, de dame die werd ontslagen bij het ministerie van Defensie na haar tweet dat ISIS een zionistisch complot moest zijn om moslims in een kwaad daglicht te stellen. Van de rechter kreeg ze gelijk: ze had niet ontslagen mogen worden. Misschien hád de rechter ook wel gelijk. Want had ze met dit soort denkbeelden überhaupt wel bij het ministerie mogen worden aangenomen? Wat ging er mis met de screening? Ze stond nog steeds achter haar complottheorie, liet ze weten. Tja, we weten allemaal dat antisemitische denkbeelden niet zijn voorbehouden aan een paar onopgeleide, minder intelligente pummels. Was dat maar waar. Haifi laat zich nu door Denk inhuren als adviseur. Ja, die politieke partij die Joden graag uitnodigt voor dialoogbijeenkomsten, maar waarvan politici nu wel geregistreerd staan in de Monitor Antisemitische Incidenten. Ongetwijfeld denken Haifi en Denk net als Tervoort en Bronzwaer eensgezind: maar antisemiet zijn we niet.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking