Rutte, ga niet naar Zomergasten!
Nieuws

Rutte, ga niet naar Zomergasten!

Redactie 03 juli 2016, 00:00
Rutte, ga niet naar Zomergasten!

Bart SchutDit weekeinde brak het nieuws dat Dyab Abou Jahjah op 31 juli Thomas Erdbrinks eerste zomergast zal zijn. Als er weer eens iets volledig voorspelbaars gebeurt in ons landje, citeer ik graag uit Fight Club: “I am Jack’s complete lack of surprise.” Een serie-antisemiet die een podium krijgt bij de NPO, het is zo standaard geworden dat je er alleen nog maar de schouders over kunt ophalen.

En niet alleen een podium natuurlijk. NOS, VARA en VPRO leveren er meteen nog even een sympathieke interviewer bij. Denk aan Jeroen Pauw met Rachid ‘Joden zijn hebberige hyena’s, uit op ons geld en bloed’ El Ghazoui (beter bekend als Appa). Of aan Sven Kockelmann die diezelfde Appa met de fluweelste aller handschoenen aanpakte bij Oog in Oog, NPO’s pseudo-Newsnight. Of – opnieuw – aan Pauw die een zekere Youness ‘Sla Israëlische toeristen total-loss’ Ouaali met alle égards behandelde in plaats van hem met pek en veren overgoten de studio uit te bonjouren.

Het lijkt erop dat de Pauwen en Kockelmannen er als de dood voor zijn als islamofoob of racist te worden weggezet, mochten zij de jodenhater in kwestie het vuur aan de schenen leggen. Maar er is meer aan de hand, de interviewers willen dat ook helemaal niet. Net als terreur, vrouwenhaat en homofobie heeft antisemitisme niets te maken met de islamitische achtergrond van de antisemiet. Althans in de blind-aan-het-linkeroog-ideologie van onze NPO’ers.

Jodenhaat wordt in Hilversum allang niet meer als een verwerpelijke vorm van racisme gezien.

Salonfähig
Nee, net als terrorisme is het een gerechtvaardigde reactie op de oorlogszuchtige bezettingspolitiek en de genocidale apartheid jegens de Palestijnen waaraan Israel zich al sinds 1948 schuldig maakt. U weet zelf: An allem sind die Juden schuld. Dus is er niets mis mee die arme verdrukte verzetsstrijders (ook die hier zijn geboren en getogen) een willig oor, een minzame glimlach en een plek in de spotlights te geven.

De NPO maakt antisemitisme al jaar en dag salonfähig, reken er dus niet op dat Zomergastenpresentator Thomas Erdbrink Abou Jahjah zal aanpakken zoals hij dat bijvoorbeeld met een islamscepticus wel zou doen. Sowieso: Abou Jahjah is een fan van Hezbollah en Erdbrink staat in standplaats Iran niet bepaald bekend als criticus van de ayatollahs, de Partij van Gods beste vrienden. Ik voorspel drie uur pais en vree op Nederland 2, de 31e.

Het heeft dan ook geen enkele zin bij de VPRO te lobbyen af te zien van hun keuze voor extremist Dyab Abou Jahjah, maar misschien maakt een beroep op het geweten van de Minister-President aller Nederlanders (dus ook de Joodse, dat moet je er vandaag de dag bij zeggen) wel een kans. Mark Rutte is namelijk een van de vijf andere Zomergasten van dit seizoen. En toevallig is hij partijleider van zo ongeveer de laatste mainstream-partij waarbinnen ‘Israël’ nog geen vies woord is geworden.

‘Overwinning’
Nu staat onze premier niet bepaald bekend als een man van grote principes, maar als schrijver Tommy Wieringa bij De Bezige Bij vertrekt omdat deze uitgeverij met verzetsverleden een podium biedt aan jodenhater Abou Jahjah, mag je dan niet een soortgelijke actie verwachten van de man die ons land leidt? Of is Rutte er stiekem trots op in hetzelfde rijtje gasten te staan als iemand die de burgemeester van Antwerpen Bart de Wever een ‘zionistenpijper’ noemt (voor jodenpijper had hij blijkbaar het lef niet) omdat hij bedreigde Joodse instellingen beveiligt. Abou Jahjah is als voorman van de AEL veroordeeld wegens antisemitisme, nadat hij cartoons plaatste waarin de Holocaust werd ontkend en waarin Anne Frank en Hitler samen in bed liggen. En hij is de man die ‘intens verdriet en sympathie’ voelde na de dood van ‘vrijheidsstrijder’ Saddam Hoessein, de man die de moord op 3000 burgers op 9/11 en ‘elke dode Nederlandse soldaat’ als een ‘overwinning’ beschouwt.

Precies, premier Rutte, de Nederlandse soldaat die u als regeringsleider het gevaar in stuurt om de wereld – vooral de islamitische – wat vrijer en veiliger te maken. Weet u als zelfverklaard vriend van Israël heel zeker dat u in hetzelfde programma wilt optreden als iemand die de Joodse staat van de kaart wil vegen? En zo ja, weet u dan überhaupt wel wat een principe is?

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking