‘Saleh A dreigt met meer geweld’
Nieuws

‘Saleh A dreigt met meer geweld’

Redactie 19 augustus 2020, 11:33
‘Saleh A dreigt met meer geweld’
Foto: Federatief Joods Nederland

Saleh A., de Palestijns-Syrische asielzoeker die tot twee keer toe een aanval pleegde op het Joodse restaurant HaCarmel, heeft gedreigd met een derde aanslag op het etablissement.

Daarbij zou hij dit keer vuurwapens willen gebruiken. Dat meldde de Telegraaf woensdag na bevestiging van een goed ingevoerde opsporingsbron. Dat het niet om een loos dreigement gaat, zou blijken uit een foto op de telefoon van de veroordeelde aanslagpleger, waarop hij te zien is met een wapen in handen. Het zou om een Kalasjnikov gaan.

Ook zou A. hebben verklaard dat hij in Syrië wapentraining heeft gehad. De Officier van Justitie meldt dat Saleh A. heeft gedreigd met nog ernstiger aanslagen op HaCarmel. Toch besloot het Openbaar Ministerie A. na de tweede aanval vooralsnog niet voor terrorisme te vervolgen, om een terroristisch motief te bevestigen moet aldus de OvJ een radicaliseringsexpert onderzoek doen. De man zou verminderd toerekeningsvatbaar zijn en laagbegaafd.

Sami Bar-On, eigenaar van het restaurant, is daar woedend over. Volgens hem heeft de aanslagpleger ‘ons restaurant kapot gemaakt.’ Deze tweede zaak tegen Saleh A. diende woensdag pro forma voor de rechter, waarbij A. zelf niet aanwezig was. Tijdens de detentie zou de man zich zeer dreigend en agressief gedragen. De rechter besloot tijdens de zitting dat Saleh A. vanwege de ernst van het misdrijf dan ook hangende de zaak niet in vrijheid wordt gesteld maar vast blijft zitten.

De zaak wordt nu aangehouden tot 21 oktober en zal op 17 november verder worden behandeld.

Foto: FJN

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking