Shula Rijxman stapt op
Nieuws

Shula Rijxman stapt op

Redactie 21 februari 2023, 14:17
Shula Rijxman stapt op

Shula Rijxman stopt per direct als wethouder voor de gemeente Amsterdam. De D66’er had onder meer zorg en ICT in haar portefeuille en schrijft in een brief dat het wethouderschap ‘minder goed’ bij haar past.

“Ik was zeer gemotiveerd om bij te dragen aan het welzijn van Amsterdammers,” aldus de voormalig NPO-topvrouw. “Ik ging ervan uit dat daarbij mijn ervaring als ondernemer en bestuurder in combinatie met die van de mensen die al langer werken in het publieke bestuur een meerwaarde zou opleveren.” Volgens de politica was dit niet het geval. “Ik kom tot de conclusie dat er onvoldoende ruimte is om de dingen te doen op een manier die effectief is.”

Het wethouderschap van Rijxman had behoorlijk wat voeten in de aarde. De afgelopen maanden kwam naar voren dat ze tijdens haar tijd bij de NPO naliet te melden dat ze een privérelatie had met de hoogste ambtenaar van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Ook ging ze met de toenmalige Media-staatssecretaris Sander Dekker op vakantie, waar ze eveneens geen melding van deed.

Ook in de Gemeenteraad liet ze steken vallen. Eerder deze maand kwam nog aan het licht dat er opnieuw gekeken moet worden naar een subsidie voor de onderzoekers van het boek Het verraad van Anne Frank. De onderzoekers kregen een ton van de gemeente, maar achteraf bleek dat er namen op de aanvraag stonden van prominenten die helemaal niet aan het project hebben meegewerkt. Eerder zei Rijxman dat er juridisch geen grond was om het geld terug te krijgen, maar gaf later toe dat ze dit niet echt had laten onderzoeken.

Burgemeester Halsema zegt het jammer te vinden dat de wethouder vertrekt. Ze noemt het ‘moedig’ dat Rijxman erkent dat de rol niet bij haar past.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking