Taco Dankers treedt af na ophef over antisemitische uitspraken
Nieuws

Taco Dankers treedt af na ophef over antisemitische uitspraken

Redactie 03 november 2021, 16:27
Taco Dankers treedt af na ophef over antisemitische uitspraken

Aan het hoofd van omroep Ongehoord Nederland bleek een antisemitische voorzitter van de raad van toezicht te staan. Taco Dankers is lid van de denktank Gefira, die er zeer antisemitische denkbeelden op na houdt. Dat meldde dagblad NRC vandaag. Kort daarna stapte Dankers op.

In het periodiek van de organisatie, het Gefira Bulletin, worden Joden ervan beschuldigd het blanke Europa te ondermijnen. Het aandeel van Joden in de slavenhandel zou meer dan de helft hebben bedragen. De schrijvers van het blaadje vragen zich af waarom Joden buiten Israël zouden willen wonen, terwijl ze in die ‘gastlanden’ helemaal niet geliefd zijn.

Als voorzitter van de rvt van ON, een omroep met meer dan 50 duizend leden, zou Dankers supervisie krijgen over ten minste 3,6 miljoen euro publiek geld per jaar. De nationaal coördinator antisemitismebestrijding Eddo Verdoner spreekt van ‘pure haat, een manifest dat zo uit de Tweede Wereldoorlog lijkt te komen’ en wil dat het Openbaar Ministerie actie onderneemt.

Opvallend is dat de initiator en directeur van de omroep, journalist en nazi-jager Arnold Karskens, bekendstaat als vriend van de staat Israël. De omroep, die op 1 januari moet gaan uitzenden, zou een positiever beeld van dat land willen neerzetten. ON kwam eerder in opspraak toen een van de oprichters, acteur en tekstschrijver Haye van der Heyden, Holocaustontkenners aan het woord wilde laten. Karskens zette Van der Heyden toen uit de organisatie.

Dankers vertrok woensdagmiddag als rvt-voorzitter, maar het CIDI zal toch tegen Dankers aangifte doen.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking