Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Nieuws

Terugkeer

Administrator 31 juli 2015, 00:00
Terugkeer

J2GLMc7-In 1932 vond in Berlijn de Maccabiade plaats. Ter ere daarvan trok destijds een groep motorrijders van het toenmalige Palestina naar Berlijn. Terwijl u dit leest zijn er weer Joodse spelen in Berlijn. Ze worden gehouden in en om het beroemde Olympisch Stadion, gebouwd door Albert Speer, de architect van Hitler, voor de Spelen van 1936. Joden waren toen, in 1936, al niet meer welkom in de Duitse hoofdstad, en wie de geschiedenis een beetje kent, weet dat Hitler weigerde de zwarte atleet Jesse Owens zijn gouden medaille uit te reiken.

Nu, in 2015, reed er opnieuw een colonne motorrijders vanuit wat nu Israël heet naar Berlijn. Net als in 1932 reden ze tijdens de opening van deze Europese games het stadion binnen. De laatste motorrijder liet fier een Israëlische vlag wapperen. „Dat was echt wel even een traanmomentje,” vertelde fotograaf en trainer van de Nederlandse voetbalmeiden Dirk Spits, die erbij was.

De sporters worden nu overal met open armen ontvangen. Duitsland en de stad Berlijn doen er alles aan om van deze spelen een succes te maken. De locatie is beladen; de Israëlische vlag die daar nu wappert, een teken dat het goede uiteindelijk het kwade overwint; een overwinning van ons Joden op de ideologie van Hitler. Om de woorden van Gidi Markuszower aan te halen: ‘We are back with a vengence.’ En zo is het. Maar… Bij Joodse spelen hoort anno 2015 ook beveiliging. Veel beveiliging. Zoveel beveiliging dat het een verslaggeefster van Radio 1 opviel, zo bleek uit een reportage die op woensdagochtend werd uitgezonden. De spelersbussen moeten worden begeleid door politie-escortes. Dat is echt niet alleen vanwege eventuele dreiging uit moslimhoek. Ook uiterst-rechts roert zich weer in ons buurland, en op zeer agressieve wijze. Als er één ding is dat radicale moslims en radicaal-rechtsgekkies met elkaar gemeen hebben, dan is het Jodenhaat.

Ironisch, omdat radicaal-rechts zich tegelijkertijd, het laatste half jaar concreet, gewelddadig heeft opgesteld naar vluchtelingen, vluchtelingen die veelal de islam aanhangen, zo blijkt uit het artikel van correspondent Wierd Duk dat u in dit NIW leest. Ik kan maar één conclusie trekken. Wat heeft de wereld weinig geleerd…

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Tags dit artikel heeft geen tags
Opmerkingen (0)
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *