Unilever aangeklaagd
Nieuws

Unilever aangeklaagd

Redactie 24 juni 2022, 13:00
Unilever aangeklaagd

Een Amerikaanse aandeelhouder heeft Unilever voor de rechter gesleept vanwege de boycot die dochteronderneming Ben & Jerry’s vorig jaar tegen Israël afkondigde. Het gaat om het pensioenfonds voor politieagenten en brandweerlieden van de stad St. Clair Shores, een buitenwijk van Detroit in Michigan. De dienders en spuitgasten vinden dat Unilever zijn aandeelhouders te laat heeft ingelicht over het boycotvoornemen van Ben & Jerry’s. Daardoor kon het pensioenfonds zijn aandelen in de Nederlands-Britse voedselgigant niet op tijd verkopen en leed het 8 procent verlies, toen bekend werd dat Florida en Texas overwogen geen zaken meer te doen met Unilever en daardoor de koers daalde.

Als het pensioenfonds succesvol blijkt in de rechtszaal, is de kans groot dat Unilever een stortvloed aan processen aan de broek krijgt. Vanwege anti-BDS-wetgeving trekken steeds meer Amerikaanse staten hun investeringen terug uit het bedrijf. In maart klaagde de Israëlische ijsmaker American Quality Products Ben & Jerry’s aan, nadat B&J de licentie van AQP had ingetrokken. Dat geding is nu in de ijskast gezet omdat er over een schikking wordt onderhandeld. Ben & Jerry’s boycot geen enkel ander land op aarde.

Heeft u dit artikel met plezier gelezen? Met een abonnement op het NIW krijgt u toegang tot columns, opinies, analyses, nieuws – en achtergrondverhalen. Kies hier wat het beste bij u past.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking