Veerkracht
Binnenland

Veerkracht

Administrator 04 december 2015, 00:00
Veerkracht

J2GLMc7-

Afgelopen zondag was er een mooi citaat van schrijfster Annejet van der Zijl in VPRO Boeken op NPO1. Ze haalde een psychiater aan die ze ooit had horen zeggen: “Er is weinig wat geluk voorspelt, niet schoonheid, niet intelligentie. Maar wel hoe je met tegenspoed omgaat. Degene die het beste kan omgaan met tegenspoed, heeft de meeste kans op voorspoed.” Volgens Annejet lag dat aan één belangrijk talent: veerkracht. Ze noemde het woord zelfs twee keer achter elkaar. Het waren wijze woorden. 
Dit Chanoeka 5776-nummer is aan die eigenschap gewijd. Veerkracht. We lezen hoe de Joodse gemeenschap in Venezuela ondanks tegenspoed grote namen voortbrengt en de Joodse oppositieleider hoopt tijdens de verkiezingen die daar op 6 december zullen plaatsvinden, voorspoed te brengen. Journalist Bart Schut sprak met diverse leden van deze gemeenschap en schetst een kehilla in bange tijden. Veerkracht had ook de Joodse Solomon Bibo, een man die in de 19e eeuw Pruisisch huis en haard verliet om opperhoofd te worden van een Pueblo-indianenstam. Nog iemand die ‘against all odds’ een groot succes maakte van haar leven: de Druzische Savta Gamila. Als kind zal ze niet hebben kunnen dromen van het miljoenenimperium waarvan ze nu aan het hoofd staat, dankzij haar superzeepje. Nog een persoon die over enorm veel veerkracht beschikte: Andreas Burnier, een zeer veelzijdig mens. Anet Bleich schreef een prachtig artikel over deze vrouw die aan de oorsprong van de tweede feministische golf stond. Het thema vlecht zich door deze hele editie, waarin ook opperrabbijn Jacobs zijn persoonlijke visie op het begrip geeft. Voor hem is veerkracht vooral een kwestie van empathie en je verplaatsen in de ander, ook als die persoon een andere mening is toegedaan.
Chanoeka 5776, nog even en we gaan het jaar 2016 in. Binnenkort zullen alle jaaroverzichten weer aan ons voorbijtrekken. Van dit zeer bewogen 2015, waarin de wereld op verschillende manieren wordt bedreigd: door islamitisch fundamentalisme, door de manier waarop wij roofb ouw plegen op de planeet. Laten we de veerkracht van de Makkabeeën als voorbeeld nemen om wat licht te verspreiden, want de aarde heeft het heel hard nodig. Mede namens bestuur en redactie wens ik u een gloedvol Chanoeka.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking