Officieel is verkoop nog steeds verboden, maar binnenkort komt daar in Duitsland in ieder geval verandering in. Er is een geannoteerde versie van Mein Kampf onderweg.
Wat te doen met Hitlers broddel werk? Omdat het auteursrecht op Mein Kampf, dat officieel behoorde aan de Duitse deelstaat Beieren, is vervallen, laait opnieuw de discussie op of het boek, geschreven door Adolf Hitler, ook in Nederland gewoon verkrijgbaar moet worden of dat het verboden moet blijven. Het copyright dat werd toegekend aan Beieren stond voor zeventig jaar, en omdat het zeventig jaar geleden is dat Hitler zelfmoord pleegde, staat het eenieder nu vrij om het opnieuw te publiceren. Binnenkort komt een geannoteerde versie uit, 2000 pagina’s dik, met 3700 voetnoten. De originele versie is al sinds jaar en dag zonder probleem te downloaden van internet.
Krachtig protest
Al jaren wordt in wetenschappelijke kringen gediscussieerd over wat het meest wenselijk is, ook in het kader van geschiedschrijving. Het boek, waar volgens vriend en vijand niet doorheen te komen is, mag u thuis wel gewoon in uw boekenkast hebben staan, verkocht mag het officieel nog steeds niet worden. Daar zou dus binnenkort een einde aan kunnen komen. Jarenlang werd door het Beierse Institut für Zeitgeschichte in München gewerkt aan deze geannoteerde versie, dat houdt in dat de tekst wordt voorzien van wetenschappelijk commentaar. Ook CIDI heeft zich in het verleden een aantal malen uitgesproken vóór een dergelijke versie, maar bekend is dat de staat Israël krachtig tegen zo’n uitgave bij Beieren heeft geprotesteerd, onder meer bij de Beierse premier Horst Seehofer (CSU) tijdens zijn bezoek aan Jeruzalem. Beieren zette, na protest van onder anderen (toenmalig president) Peres, de financiering stop en trok de toestemming tot publicatie in. Daarop werd weer hevig geprotesteerd door de wetenschappelijke wereld. Een verbod zou ingaan tegen de academische vrijheid.
Ook het CIDI heeft zich in het verleden een aantal malen uitgesproken voor een geannoteerde versie
Hoger beroep
Al jaren is er controverse over de verkrijgbaarheid van Mein Kampf, ook in ons eigen land. In 2007 liet minister Plasterk nog doorschemeren dat hij vond dat het boek vrij verkrijgbaar moest zijn. Een Kamermeerderheid was er toen tegen. Vorig jaar stapte Federatief Joods Nederland naar de rechter, nadat advocaat Loonstein had gehoord dat er een Amsterdamse galerie was die het boek verkocht. De galeriehouder en zijn advocaat Gerard Spong vonden het verbod op de verkoop achterhaald. Zij verwezen naar het feit dat Mein Kampf voor iedereen van internet te downloaden is en dat het verbod dus allang door de realiteit was ingehaald. Er werd de verkoper ‘in het licht van de maatschappelijke ontwikkelingen’ door de rechtbank geen straf opgelegd, maar het (gesigneerde) exemplaar van het boek werd niet aan hem teruggegeven. De uitspraak in hoger beroep schijnt te zijn uitgesteld, maar wordt binnenkort verwacht. De commotie rondom deze affaire legde de galeriehouder, Michiel van Eyck, geen windeieren. Naast het feit dat hij veel aandacht in de pers kreeg voor zijn galerie, werd hij door de JOVD, de jongerenorganisatie van de VVD, uitgeroepen tot Liberaal van het Jaar 2014.