Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Nieuws

Verwarring

Administrator 18 oktober 2018, 00:00
Verwarring

Consternatie op Twitter deze week: Bart Schut werkt voor het NIW maar is niet Joods? Hoe kan dat nou?

Niet-Joden die voor een Joods medium schrijven, het moest niet mogen! Verwarring alom en de discriminerende vooroordelen waren niet van de lucht: “Schut werkt er alleen maar om het geld.” Bart is een niet-Joodse, atheïstische, pro-Israëlische journalist; hoewel een uitstervend ras, zijn die er nog steeds. Misschien droeg onze Poeriemgrap dat Schut in Israël gioer zou doen wel bij aan die verwarring. Nog steeds wordt hem door lezers en Twittervolgers gevraagd hoe het met zijn ‘bekering’ staat.

NIW-medewerkers krijgen wel vaker min of meer amusante opmerkingen naar het hoofd. Micky Cornelissen bijvoorbeeld: “Werk jij voor het NIW, ben jij Joods dan?” “Ja, ik ben Joods.” Grote verbazing. Micky: “Je ziet ze denken: ‘maar jij bent blond!’” Een museummedewerker in Volendam vroeg het haar zelfs drie keer, alsof híj zichzelf ervan moest overtuigen dat zíj het wel zeker wist. Redactiecoördinator Marianne Troostwijk kreeg ooit te horen: “Jij, Joods? Ja, je haar is Joods (ze heeft krulletjes) maar verder niet.”

Over het algemeen krijgt ondergetekende juist te horen dat het ‘van mijn gezicht af te schrapen’ is, maar dat ligt vooral aan de grootte van mijn neus, is de verklaring dan. Er werken overigens naast Bart wel meer niet-Joden in onze staf en onze correspondenten zijn ‘het’ over het algemeen ook niet.

Er zijn ook medewerkers die voor meer opdrachtgevers werken dan alleen het NIW. We wijzen u in dat kader op de komende Museumnacht, waarbij onze eindredacteur Jaron Beekes rondleidingen in het JHM verzorgt. Op de Museumnachtwebsite werd bij de aankondiging daarvan onderstaand fotootje geplaatst. Als u nu denkt dat Jaron ineens charedi is geworden: dit is Jaron niet. We zien hem zelden in het zwart, hij heeft geen peies en hij heeft ons verzekerd niet eens een zwarte hoed in huis te hebben. We hopen hiermee verdere verwarring uit de lucht te hebben geholpen.

 

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Tags dit artikel heeft geen tags
Opmerkingen (0)
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *