Vorig jaar kwam het mr. L.E. Visserhuis in Den Haag uitzonderlijk goed door de eerste heftige coronaperiode heen. In het Joodse verzorgingshuis overleed niemand aan covid-19. De instelling trof al vroeg in de pandemie strenge maatregelen en plukte daar in de maanden erna de vruchten van.
Het personeel bleef al die tijd waakzaam. “We weten het virus tot nu toe buiten de deur te houden, maar het kan zo de kop opsteken,” zei directrice Sharon Sweijd in april vorig jaar. Die kop werd eind vorige maand alsnog zichtbaar. Twaalf bewoners testten positief op het virus. “Waar wij de afgelopen maanden konden berichten van versoepelingen, is er afgelopen week in het Visserhuis veel veranderd. Ondanks de hoge vaccinatiegraad (meer dan 95 procent) hebben wij te maken met besmettingen,” schreef het bestuur 26 oktober in een nieuwsbrief.
Bijna drie weken later lijkt de coronapiek in het Visserhuis alweer voorbij. “We hebben momenteel geen besmettingen en er zit ook niemand meer in quarantaine,” zegt Sharon Sweijd. Dertien besmette bewoners maken het goed en zijn volledig hersteld, één man overleed terwijl hij besmet was met het virus. “Maar we durven niet met zekerheid te zeggen dat hij is overleden aan het coronavirus. Hij had bijvoorbeeld geen extra zuurstof nodig vanwege de virusinfectie. Mensen zijn hier op leeftijd en daar horen helaas sterfgevallen bij.”
Angst voor het alleen-zijn
Op 21 oktober begon personeel van het verzorgingshuis een coronabesmetting te vermoeden, waarna besloten werd alle bewoners te testen. De positief geteste bewoners, toen acht, gingen meteen in quarantaine. Op afdeling Naphtali vonden de meeste besmettingen plaats en daarom werd de volledige groep geïsoleerd. “Er lag al een plan,” licht Sweijd toe. “Bezoek op de afdelingen met besmettingen werd sterk afgeraden. We schrapten activiteiten en testten alle bewoners die eerder een negatieve uitslag hadden, vijf dagen later opnieuw.”
Inmiddels heeft de organisatie besloten het personeel weer met mondneusmaskers op te laten werken. Ook de bezoekers van de verpleegafdelingen moeten weer een kapje op. “We waren allemaal zo blij dat de maskers afkonden, maar voor preventie blijken ze absoluut noodzakelijk,” meldde het bestuur in een circulaire. Volgens Sweijd begrijpen de bewoners wel waarom het nodig is. “Er was gelukkig geen grote angst of paniek toen duidelijk werd dat er besmettingen waren. Wel was een meneer besmet die als kind ondergedoken heeft gezeten en heel angstig was om alleen in zijn kamer te blijven tijdens zijn quarantaine. Wij hebben ervoor gezorgd dat er altijd een medewerker, volledig ingepakt in beschermingsmateriaal, bij hem was.”
Volgens Sweijd liggen nieuwe besmettingen altijd op de loer, maar hebben ze bij het Visserhuis een goed draaiboek klaarliggen voor die situatie. “En wij leveren het bewijs dat vaccinaties helpen om ziekenhuisopnames te voorkomen. Dat er zoveel ouderen snel herstellen van een coronabesmetting, was onmogelijk geweest in het tijdperk voor het vaccin.”
Basisregels
Ook in Beth Shalom zijn nieuwe besmettingen geconstateerd. “Vier bewoners zijn positief getest en zij verblijven in quarantaine,” zegt locatiemanager Marion Hoitink. Toch is de situatie anders dan vorig jaar, toen 38 mensen in het verzorgingstehuis in Amsterdam overleden aan het virus. “De besmette bewoners zijn gevaccineerd en hebben weinig klachten.”
Het protocol is aangepast. “Het is testen, testen en nog eens testen,” zegt Hoitink. “Als medewerkers zien dat een bewoner zijn neus snuit of aan het hoesten is, gaan ze direct tot actie over. Dan zorgen we meteen voor een sneltest.” Ook heeft Beth Shalom nu meer materiaal ter beschikking. “We hebben nu alle mondkapjes en andere beschermende middelen die we eerder niet hadden in de zorg. Sinds kort dragen de medewerkers de kapjes weer standaard.”
Bezoekers zijn nog wel gewoon welkom in Beth Shalom, al moeten zij zich aan de basisregels houden en een mondmasker dragen. “We zijn nu voorbereid op de situatie. Daarbij is er nu een stuk meer bewustwording bij iedereen, ze weten dat het virus gevaarlijk is.”