Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Buitenland

Volkswoede beheerst Israël

Ze zijn er weer, de massaprotesten tegen de plannen van de regering-Netanyahu. Nu de coalitie heeft besloten toch de ‘hervormingen’ van de rechterlijke macht door te zetten, beseffen tegenstanders dat alleen de massale druk van de straat de oppositie een kans geeft de voorstellen te dwarsbomen.

Bart Schut 07 juli 2023, 06:00
Volkswoede beheerst Israël

oor de 26e week op rij gingen antiregeringsdemonstranten in Israël de straat op. Terwijl tijdens en kort na de strijd met de Islamitische Jihad in Gaza in mei de animo flink leek te zijn afgenomen, werd het aantal betogers in Tel Aviv op zaterdag 1 juli alweer op 150 duizend geschat. En dat was slechts een van de 150 locaties in het land waar werd gedemonstreerd. De meest opvallende betoging vond maandag plaats bij de luchthaven Ben-Goerion. 

Duizenden demonstranten blokkeerden aanvoerwegen naar de luchthaven en een aantal drong de aankomsthal van terminal 3 binnen. Daar werden zij door de politie verwijderd, waarbij 52 betogers gearresteerd werden. De protesten leidden tot enorme files bij de luchthaven, ernstige vertragingen en reizigers die hun vlucht misten. Na afloop trokken honderden demonstranten naar het politiebureau van het nabijgelegen Ramla om de vrijlating van hun medebetogers te eisen. Diezelfde avond nog werden alle arrestanten vrijgelaten. 

Volkswoede

Het is slechts een voorproefje van wat Israël de komende weken en maanden staat te wachten. De onderhandelingen tussen regering en oppositie zijn stukgelopen en de coalitie is lichtjes van strategie veranderd. In plaats van een enorm pakket maatregelen in één keer door de Knesset te jagen, lijken de rechtse partijen dat nu beetje bij beetje te willen doen. Ongetwijfeld in de hoop dat zo de volkswoede minder groot zal zijn. Het eerste wetsvoorstel is al door de commissie voor constitutionele zaken geloodst. Daar zwaait een van de felste voorstanders van de maatregelen, de religieus-zionist Simcha Rothman, de scepter.

Duizenden demonstranten blokkeerden wegen naar de luchthaven en een aantal drong de aankomsthal binnen

De eerste stemronde in de Knesset over het voorstel de zogenoemde redelijkheidsclausule af te schaffen, wordt een dezer dagen verwacht. Het is geen toeval dat dit het eerste onderdeel van het pakket is dat premier Benjamin Netanyahu gecodificeerd wil zien worden. Met een beroep op de redelijkheid verboden de opperrechters bij het aantreden van Bibi’s kabinet dat zijn bondgenoot en leider van Sefardisch-ultraorthodoxe Shas-partij Aryeh Deri, minister zou worden. Zonder de redelijkheidsclausule hoopt Netanyahu Deri alsnog aan te kunnen stellen, wat diens partij vierkant achter de premier moet doen scharen.

Demonstrant afgevoerd van Ben-Goerion
Een demonstrant wordt afgevoerd van luchthaven Ben-Goerion. Foto: Tomer Neuberg/Flash90

‘Geprivilegieerde elite’

Dat is een van de vele zaken die de demonstranten willen voorkomen. Tegenstanders van de regering en staatsrechtjuristen beklagen zich erover dat er veel te veel wetgeving wordt gemaakt die geen algemene werking heeft, maar specifiek voor de belangen van bepaalde partijen of zelfs individuele politici lijkt ontworpen. Zomaar een voorbeeld: in Tiberias moet een speciale wet het mogelijk maken dat een ultraorthodoxe burgemeesterskandidaat die op wettelijke basis is uitgesloten van deelname aan verkiezingen, toch gekozen kan worden. Wie twijfelt dat deze wet specifiek is bedoeld om één kandidaat te helpen, moet weten dat deze uitsluitend in Tiberias zal gelden, ook al wordt het voorstel door het landelijke parlement behandeld. 

Ben-Gvir zou Israëli’s zonder proces en zelfs zonder aanklacht maandenlang gevangen kunnen houden

Natuurlijk zijn de pro-democratiedemonstraties met name de extreemrechtse leden van Netan-yahu’s kabinet een doorn in het oog. Minister van Financiën Bezalel Smotrich ziet de demonstranten als ‘de geprivilegieerde elite die zijn eigenbelang probeert te beschermen’ en de oppositie die hen steunt evenzeer. Smotrich vindt het politieoptreden tegen de betogers te zwak, ondanks het feit dat dit een stuk effectiever was dan dat tegen gewelddadige Joodse kolonisten op de Westelijke Jordaanoever. Ook verweet hij de demonstranten dat zij niet solidair zijn met het leger door de straat op te gaan op het moment dat de IDF een antiterreuroperatie in Jenin uitvoert. Maar Smotrich vond het geen goed idee de door hem gewenste eenheid te bereiken door het wetsvoorstel over de redelijkheidsclausule in te trekken – zelfs niet tijdelijk.

Lang strafblad

Dat was niet het enige voorbeeld van het meten met twee maten door de coalitie deze week. Een van de plannen voor de rechterlijke macht van de regering houdt in dat eenmaal aangenomen wetsvoorstellen alleen met een gekwalificeerde meerderheid gewijzigd kunnen worden. Bijvoorbeeld met 80 in plaats van 61 stemmen – de gewone meerderheid – in de Knesset. Maar dat voorstel zelf hoeft niet aan zo’n meerderheid te voldoen. Het idee is dus om met een gewone meerderheid te bepalen dat deze wetten slechts met een grotere meerderheid veranderd kunnen worden, iets wat tegen alle internationaal geaccepteerde opvattingen over constitutioneel recht indruist.

En dan is er nog Itamar Ben-Gvir, de minister van Veiligheid die nooit een kans onbenut laat olie op het vuur te gooien. In het kabinet wordt nu zijn voorstel besproken het middel van de administratieve detentie niet langer alleen bij terrorismebestrijding in te zetten, maar uit te breiden naar ‘gewone’ criminaliteit. Dat zou betekenen dat Ben-Gvir, zelf de bezitter van een ellenlang strafblad, Israëli’s zonder proces of aanklacht maandenlang kan vastzetten. Pro-democratiekrachten in de Israëlische samenleving zijn als de dood hiervoor, vooral ook omdat weinigen eraan twijfelen dat de rechts-extremist dit draconische middel politiek in zal zetten. Zeker niet om het geweld van extremistische kolonisten te bestrijden, maar mogelijk wel om antiregeringsdemonstraties zoals die van deze week bij de luchthaven te kop in te drukken.

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Opmerkingen (3)
tiki 07 juli 2023, 09:04
Volkswoede tegen de plannen regering Netanyahu? Vokswoede tegen 'regering Netanyahu! De anti Netanyahu drammers, anarchiste opgehitst door 'democratische' pyromanen Barak, Olmert, Aa'lon, Galutz, Golan e.a. die oproepen tot een volksopstand, ook via obstructie van de wet. Dit zijn de “helden” van links, de zelfbenoemde poortwachters der democratie, die ondanks all tamtam, media steun & buitenlands geld....nooit meer dan max. 150 000 mensen op de been krijgen in hun dagelijkse optochten. Dit betekent dat 9.5 miljoen normale burgers er schoon genoeg van hebben! De laatste stunt ging over het ontslag van de totaal onbekwame politie baas, die i.p.v. demonstranten weg te halen van de hoofdweg, arm in arm met ze op de foto ging. Het probleem is dat de Israelische politie te soft is. Ze moeten een pagina halen uit het boek van de Franse politie...'of de Nederlandse. Daar zijn ze gauw klaar met die onzin en is het na een paar dagen gedaan. De 'justitiele reformen' zijn al lang een gepasserd station. (ze gaan er écht komen). Achter gesloten deuren was er allang overeenstemming op vele punten, daar de oppositie ook weet dat er reformen nodig zijn...en ze ook ooit 'zelf heeft aangedragen. Het probleem is dat de oppositie angst heeft voor haar doorgeknalde achterban. Maar ik vind het fascinerend hoe u de Israelische politiek ontleed. Met alle respect.... u snapt er écht helemaal niets van en blijft maar oude mantra's herhalen. Maar ja...*In a time of deceit, telling the truth is a revolutionary act: George Orwell.
tiki 07 juli 2023, 10:05
Waar het over gaat in de Israelische politiek is dat Rechts verkiezingen wint, maar Links regeert. De oude (witte) elites uit Europa & Rusland, oprichters van het éérste Israel en 'dus de bazen van het land dat 'zij hebben opgebouwd, mét behoud van speciale rechten & privileges. Zij, de oprichters van de Arbeiderspartij, ooit de grootste partij die makkelijk alléén de meerderheid haalde, maar is gedegradeerd tot een partij die vandaag de kiesdrempel niet meer haalt....o.l.v. o.a. Rabin & Perez die constant met elkaar in de clinch lagen, Barak & Merav Michaeli en vele politieke kalibers ertussen in die de partij de grond in hebben geboord met hun arrogantie & starre ideologie. Maar de tijden veranderen want de de zonen & dochters van het twééde Israel kwamen aan boord & aan het woord. De “2e rangs” Arabische emigranten namen het roer over. En dáár gaat het over in de Israelische politiek en in het huidige conflict. *De intellectuele linkse blanke elite die zijn privileges niet zonder slag of stoot laat wegnemen door de 'domme/primitieve' Arabische emigrant, die intussen ook intellectueel is bijgeschoold en niet zo dom & primitief als gedacht. Wat dat betreft is Israel niet zoveel anders dan de rest van het Westen.....ook wat betreft hun houding t.o. religeuze Joden & Hasidim.... de “Haredim” die ook hun plaats & recht opeisen in het Joodse land want 'zonder Torah, géén Medina. Zij worden aan de schandpaal genageld...in het 'beschaafde' Westen & het links 'progressieve' elitaire Israel dat pluralisme propageert maar uitsluiting activeert.
Bas Fortuin 09 juli 2023, 09:16
Volkswoede beheerst Israël? Geen wonder! Heeft dit nu tot op het bot verdeelde Israël en Knesset nog wel een toekomst? Een burgeroorlog dreigt. Niks nieuws onder de zon. Zelfs Mozes en Aaron bleken niet in staat het Volk Israëls tot kalmte te brengen en werden toen door een groot deel van het Volk aan de kant gezet: Zie Numeri 14:2.
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *