Vrije val
Binnenland

Vrije val

Administrator 21 juni 2018, 00:00
Vrije val

Fan van Donald Trump ben ik beslist niet. Hij heeft regelmatig iets weg van een brulaap en ook echoot nog ergens het ‘grab them by the pussy’. Maar je moet hem nageven: hij zegt wat hij denkt en doet wat hij zegt.

Een voor een lost hij consequent de beloftes in die hij voor de presidentsverkiezingen heeft gedaan. Of hij ook alle gevolgen overziet van de beslissing om het klimaatakkoord te torpederen of het vrijhandelsverdrag terug te draaien, kinderen te scheiden van hun ouders bij de grens met Mexico, valt zeer te betwijfelen. Ook kun je vraagtekens zetten bij het tijdstip waarop hij de Amerikaanse ambassade verplaatste naar Jeruzalem. Maar hier ging de vlag uit toen de VS deze week de knuppel in het malafide, corrupte konkelhok van de Verenigde Naties gooide.

Natuurlijk stonden D66-voorman Alexander Pechtold en zijn protegé Sjoerd W. Sjoerdsma klaar om de beslissing te veroordelen, want: Trump. “De Verenigde Staten in moreel vrije val,” twitterde Pechtold. Maar juist de partij die doet voorkomen de vleesgeworden redelijkheid te zijn en altijd in de bres te springen voor mensenrechten, zou zich toch eens achter de oren moeten krabben. Terwijl D66-collega-politici Marietje Schaake en Sophie in ‘t Veld in het Europees Parlement eindelijk het grote onrecht van huwelijkse gevangenschap op de kaart zetten (zie de Varia), blijft het binnen die partij al jaren verduveld stil als het gaat om het voorzitterschap van de Mensenrechtenraad door Saoedi-Arabië, een land waar vrouwenrechten met voeten worden getreden. Om nog maar te zwijgen over de manier waarop het schandalig huishoudt in buurland Jemen. De Mensenrechtenraad met een buitenproportioneel aantal veroordelingen van Israël: afgelopen jaar weer tientallen, terwijl mensenrechtenschendingen in allerlei andere landen categorisch werden genegeerd. Dat is overigens niet zo verwonderlijk als je rabiate vertegenwoordigers uit China, Cuba, Qatar, Pakistan, Venezuela en de ‘Democratische Republiek’ Congo in de Raad zet. Daar zou D66 toch ook iets van moeten vinden?

Tuurlijk, het is niet gemakkelijk als je iemand in het vakje ‘slecht’ hebt geduwd en dan moet toegeven dat hij in dit geval een moreel juiste beslissing heeft genomen. Maar dat zou van dat ‘moreel superieure’ D66 nu eens consequent zijn geweest.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking