Waarnemer
Opinie

Waarnemer

Paul Damen 27 februari 2017, 00:00
Waarnemer

Waarom toch reizen ‘waarnemers’ massaal naar het Midden-Oosten-conflict? Israël is, behalve laatste barrage tegen mensen die van hoofden afhakken hun hobby maken, ook de koninklijke loge voor het conflict daar. Niks in een negorij in Afrika tussen de vieze beestjes, maar in je luxehotel in Jeruzalem ‘waarnemen’ vanuit je gewatteerde crapaud naar de derdewerelddictatuur enkele kilometers verderop.

Door Paul Damen

Neem nou Kees Blok, kolonel b.d. bij demilitair-juridische dienst, of oud-rechter, of diplomaat, of officier van justitie, of ‘oud-ambtenaar ministerie van Defensie’. Vroeger van Icco, of Kerk in Actie, nu voorzitter van Kairos, of Sabeel. Want wie wil weten wat al die uit kerkezakjes of collectes voortgekomen clubs klaarspelen, stuit op een kluwen kostenposten. Van Icco, Sabeel, Kairos, Kerk in Actie, IKV, Pax (Christi) en nog zo wat, en met aan de Arabische kant een vergelijkbaar woud van willig hun hand ophoudende ontwikkelingswerkers. Zo ziet niemand dat het regeringsprincipe ‘geen geld naar terreur’ nogal vaak even fluitend wordt ontdoken als de fiscus door een multinational.

Wie wil weten wat al die uit kerkezakjes of collectes voortgekomen clubs klaarspelen, stuit op een kluwen kostenposten

Wereldleed
Blok dus: de tanks verkocht, maar de hele dag thuis met je eega viooltjes bij elkaar vingerverven, da’s niks voor een oud-cavalerist. En dus, na voorheen schuldvol de loodzware statenbijbel, tors je nu het wereldleed. “Kairos Sabeel Nederland […] integraal onderdeel van het Palestijnse volk […] delen in het lijden wat dit volk door Joodse Israëliërs wordt aangedaan.” We zijn immers allemaal zielige Palestijnen. Ooit zag de paus het jodendom als ‘onze oudere broer’ – de huidige christenen zien Israël als een kleuter die nog niet eens zindelijk is.
Zo niet Blok. Hij ziet in Israël ‘een bezetting’ als in ‘40-’45’. U weet nog wat christenen toen deden (of liever, nalieten.) Met zo’n geschiedenis zou ik schaamtevol in een hoekje gaan huilen. En zéker niet Joden met nazi’s gaan vergelijken, opzettelijk porren in een sinds de Shoa nog steeds wijd open Joodse zenuw. Zo niet Blok. Als waarnemer voor EAPPI (Ecumenical Accompaniment Programme in Palestine and Israel) van 23 september tot 18 december 2015, met reis en voorbereiding eraf zo’n tien weken ten zuiden van Hebron. Sindsdien draaft hij op als ervaringsdeskundige bij de Palestina Werkgroep Enschede In Oprichting, het Platform Vrouwen voor Duurzame Vrede Wageningen, of bij een causerie bij de cavalerie. Van alles. Blok zit inmiddels vijftien keer zo lang in het lezingencircuit als zijn hele waarnemersverblijf op de Westbank duurde. In die tijd ging hij al als ‘Kees Blok, Yatta’ grotesk los. “In de C-zone wonen Palestijnen soms al eeuwen lang” (3 oktober). “Geuzen en verzetsstrijders in WO II [zouden nu] misschien wel terroristen zijn.” (9 oktober). Op 17 oktober verklaart hij ‘kinderen lastig vallen, door je commandant aangemoedigd’ tot een kerntaak van het Israëlische leger, op gezag van het meestal met bronnen modderende ‘Breaking the silence’. Ook worden ‘elk jaar door de kolonisten, beschermd door het leger, tussen de 7000 en 10000 olijfbomen vernield’ (24 oktober). Bron, het zal ook es niet, een der vele Palestijnse propagandaclubs. “Als Arabische Israëli mag je niet in militaire dienst.” (9 december 2015). Onzin. “De Muur is er dus niet voor de veiligheid van de Israëlische burger.” (6 november 2015). Onzin. “De Joodse staat is een feit, met als basis het Joodse ras.” (19 december). Antisemitisme.

Achterneven
Bloks club, Kairos Sabeel Nederland, vindt dat het ‘Nieuw Israëlisch Weekblad’ onjuist over hem schreef. Dat dit blad al anderhalve eeuw ‘Israëlietisch’ heet, naar de toenmalige term voor Joden, geeft aan hoe juist Kairos Sabeel opereert. Hebben die lui, allemaal uit dezelfde regeringssubsidieruif vretend, niks beters te doen dan Joden lastig te vallen? Zijn er geen tienduizenden christenen vermoord in die regio? Ga dáár ’s voor collecteren. Haal uw evangelische voet tussen mijn deur en drempel uit! Nederlandse Joden komen toch ook niet bij hun christelijke collega’s klootjavanen? Maar je komt om in de christenen die ons achteraf de uitslag van de Arabische aanvalsoorlogen willen aansmeren ten voordele van die agressor daar. Kijk, met die Palestijnen, onze verre achterneven, daar komen wij onderling zelf wel uit. Maar neem ’s wat afstand naar Joden daar en hier. Bedank ’s voor de eer. Was Abraham nog bereid zijn zoon op de brandstapel te leggen, Mozes dook weg, en Jezus wilde dat de hele beker aan hem voorbijging. Het zou hen die zich zo ‘Joods-christelijk’ voelen, sieren als ze zich iets meer voegden naar het voorbeeld van hun grote voorgangers.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking