Walskoning naar Israël
Binnenland

Walskoning naar Israël

Redactie 18 maart 2018, 00:00
Walskoning naar Israël

Door: Joanne Nihom

Ondanks hevige protesten van pro-Palestijnse clubjes gaat André Rieu in april gewoon naar Israël. Samen met zijn zestigkoppige Johann Strauss Orkest en veel internationale solisten geeft hij vier concerten.

Is dit uw eerste bezoek aan Israël?
Ja, ik ben er nooit eerder geweest en verheug me er enorm op. Weer een optreden in een voor ons onbekend land. Noem mij een muzikale ontdekkingsreiziger, op zoek naar onbekende gebieden waar ik mensen blij hoop te maken met mijn muziek.

Gaat u naast de concerten ook door het land reizen?
We maken nu al voor het derde jaar een televisieserie, Welcome to my world. Daarvoor volgt de camera ons zowel in de studio in Maastricht als op tournee over de hele wereld. We gaan zeker een aflevering aan onze Israëlische concerten wijden. Er zullen niet alleen opnames van de concerten gemaakt worden, maar ook van ons eerste bezoek aan het land. Het voelt bijzonder om samen met mijn orkest de heilige, historische en wereldberoemde plekken te bezoeken.

Waarom heeft u Israël gekozen voor uw optredens?
Tijdens mijn wereldtournees zijn vaak opvallend veel Israëli’s bij de concerten aanwezig, zoals in Praag, Krakau, Wenen en ook in Maastricht. Al  jarenlang wordt me gevraagd met mijn orkest naar Israël te komen. Het gaan bijzondere concerten worden.

Wat betekent Israël voor u?
Israël heeft voor mij een speciale betekenis, omdat mijn schoonvader Joods was. Tijdens de Tweede Wereldoorlog vond hij dankzij een jonge vrouw die bij het verzet werkte een onderduikadres. Na de oorlog trouwde hij met haar. Mijn schoonmoeder heeft, naast mijn schoonvader, meer onderduikers gered. Die overleefden de oorlog en wonen nu in Israël. Zij hebben ervoor gezorgd dat mijn schoonmoeder een aantal jaren geleden postuum de Yad Vashem-onderscheiding kreeg. Een bijzonder moment voor onze familie.

Denkt u dat de optredens in Israël anders zullen zijn dan in andere landen?
Dat denk ik niet. Bij ieder concert zijn de mensen enthousiast en de warmte en gastvrijheid is hart- verwarmend. Alle emoties zijn toegestaan, je mag reageren zoals je je voelt, want zo spelen wij: met ons hele hart en al het enthousiasme dat we voor muziek voelen.

Heeft u uw programma aangepast aan Israël?
We hebben enkele stukken speciaal gerepeteerd voor onze optredens in Israël. Ik doe altijd research voordat ik naar een ‘nieuw’ land ga. Zo speelden we in São Paolo in 2012 een speciaal gearrangeerde popsong, die op dat moment de hitlijsten in Brazilië aanvoerde. Het hele publiek zong uit volle borst mee! Wat we in Israël gaan spelen, houd ik nog even geheim.

Wat is het geheim van uw succes?
Mijn liefde voor zowel de muziek als voor mijn publiek is groot. Mijn succes is een combinatie van verschillende factoren: hard werken, plezier hebben in wat je doet – dan houd je het ook het langste vol – en je ambities en dromen nooit opgeven. If you can dream it, you can do it! Heb vertrouwen dat alles goed komt, blijf positief en geloof in de genezende kracht van muziek. Mijn motto luidt: A waltz a day keeps the doctor away!

Wat wilt u mensen meegeven met het concert?
Muziek doet iets met de mens, het verbroedert. Mensen die mijn concerten bezoeken, staan tijdens de toegiften ineens arm in arm met onbekenden. Talloze vriendschappen zijn tijdens mijn concerten ontstaan en ook binnen mijn eigen orkest bestaan inmiddels een aantal echtparen. De concerten hebben maar één doel: mensen een fijne avond bezorgen met prachtige muziek, zodat ze hun dagelijkse zorgen voor even kunnen vergeten.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking