Warmte
Binnenland

Warmte

Administrator 26 november 2015, 00:00
Warmte

J2GLMc7-De Balie, vorige week woensdag. Hoezeer het NIW bindend is voor Joods Nederland, nog altijd, na 150 jaar, bleek uit de bomvolle zaal tijdens de presentatie van ons grote jubileumnummer. Het was een avond met respect voor het verleden, met speeches van Nausicaa Marbe en Rob Hoogland, en met een verankering in het heden. Zoals het filmpje van journalist Ernst Lissauer aantoonde, want welk weekblad krijgt zoveel felicitaties vanuit politiek Den Haag? En ja, uiteraard was er ook een blik op de toekomst, kijk naar het fantastische optreden van de 15-jarige pianist Maxim Heijmerink.

Zeker, er werden ook wat noten gekraakt, want zoals u weet blijft er in onze gemeenschap niets onbesproken. Parool-columnist en presentator Theodor Holman sprak met zes voormalig hoofdredacteuren: Flip van Tijn, Hans Knoop, Tamarah Benima, Elise Friedmann, Paul Damen en Maurice Swirc. Daarbij viel het begrip ‘Joods bestuur’ geregeld in niet al te positieve zin. Maar ach, daarmee vertellen we u als trouwe lezer niets nieuws. Daarom mag ook weleens worden gemeld dat zowel redactie als bestuur gezamenlijk vertrouwen hebben in de toekomstige uitdagingen van dit oudste opinieweekblad van Nederland.

Het was hartverwarmend om zoveel gezichten te zien, zoals de Israëlische ambassadeur Haim Divon, honorair consul John Manheim, opperrabbijn Jacobs, Salomon Bouman, Menno ten Brink en uiteraard la petite grande dame van Joods Nederland, Bloeme Evers. Daarbij vergaten wij ook onze abonnees niet, van wie oude getrouwen in de zaal zaten.
Heeft u het allemaal gemist? Geen nood, het staat allemaal ‘op tape’. Terugkijken kan op https://vimeo.com/146221686. En op www.niw.nl vindt u de tien genomineerden voor de verkiezing van de grootste Joodse Nederlander. Nog niet gestemd? Doen! Dat kan via de website of door een mailtje naar jubileum@niw.nl. De speech van Nausicaa Marbe vindt u in verkorte vorm terug op pagina 10 van dit nummer.

Wij kijken in ieder geval terug op een memorabele en vooral warme avond. De prachtige, nostalgische foto uit 1919, waarop toenmalige medewerkers poseren voor de gevel van Drukkerij Joachimsthal aan de Jodenbreestraat, die de nazaten van de familie Joachimsthal aanboden, zal een ereplaats krijgen.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking