Weiners wiener
Buitenland

Weiners wiener

Redactie 11 september 2016, 00:00

Anthony Weiner en Huma Abedin

Anthony Weiner en Huma Abedin

Hoe help je je politieke carrière zo snel mogelijk om zeep? Een paar lessen uit de praktijk.

Als je een bekend politicus bent, ligt je privéleven binnen de kortste keren op straat. Met name als het gaat om de seksuele escapades van volksvertegenwoordigers, duiken de media daar graag bovenop. Kijk maar naar ‘Onno-gate’, rondom voormalig burgemeester Onno Hoes (die daar overigens in de Volkskrant van 13 augustus jongstleden een openhartig interview over gaf). Een afspraakje met een
20-jarige jongen op een Maastrichts terras leidde tot het aftreden van de getrouwde burgemeester.
Het beroemdste politieke seksschandaal is dat van Bill-I did not have sex with that woman-Clinton en zijn stagiaire Monica Lewinsky. Deze affaire leidde echter niet tot het aftreden van de Amerikaanse president, mede door de stand by your man-campagne van (toen nog) first lady Hillary.

Als het gaat om de seksuele escapades van volksvertegenwoordigers duiken de media daar graag bovenop

Momenteel houdt het huwelijk van Hillary’s rechterhand Huma Abedin en oud-Congreslid Anthony Weiner de Amerikaanse gemoederen bezig. Vorige week kwam naar buiten dat Weiner op internet seksueel getinte foto’s van zichzelf verspreid heeft, en dat voor de derde keer in vijf jaar. In 2011 kostte deze gewoonte hem al zijn Congreszetel en in 2013 de burgemeesterskandidatuur.

Comeback
De Joods-New Yorkse Anthony Weiner was ooit de belofte van de Democraten. Hij maakte furore in het Congres door zich hard te maken voor de middenklasse, gezondheidszorg en de slachtoffers van 9/11, was charmant en ging fel van leer tegen de Republikeinen. Dat veranderde allemaal toen hij in 2011 een foto van zijn onderbroek met daarin zichtbaar geslachtsdeel op Twitter zette. Deze tweet was uiteraard niet voor het publiek bedoeld, maar voor een vrouw met wie hij pikante berichten uitwisselde. Dit sexting-schandaal leidde tot zijn aftreden als Congreslid. Twee jaar later keerde hij onverwacht terug in de politiek, in de race om het burgemeesterschap van New York. Hij ging aan kop als favoriet en liet regisseur Josh Kriegman in zijn leven toe om een documentaire over deze comeback te maken. Wat een verhaal over de wederopstanding van een gevallen politicus had moeten worden, werd een verslag van een politicus die voor de tweede maal ten onder ging aan zijn privéleven. Tegen het eind van de race kwam naar buiten dat Weiner opnieuw foto’s van zijn ‘wiener’ rondstuurde op internet, aan meerdere vrouwen ditmaal, onder het alias ‘Carlos Danger’.
De docu Weiner laat zien hoe Anthony zich probeert te redden nadat dit aan het licht gekomen is. We zien hoe zijn vrouw Huma Abedin langzamerhand haar geduld begint te verliezen. Hoe journalisten niet meer geïnteresseerd zijn in zijn plannen als burgemeester, maar alleen in zijn internetperikelen. Maar de film toont vooral wat er met iemand gebeurt die het hoofd boven water probeert te houden terwijl de media hem keer op keer naar beneden trekken.
Toeval of niet, op het moment dat Weiner zijn intrede in de Nederlandse bioscopen doet, is bekend geworden dat Huma Abedin van Anthony Weiner gaat scheiden. De reden: Weiner stuurde opnieuw halfnaakte foto’s van zichzelf naar vrouwen op het internet. Een ezel stoot zich in ’t gemeen geen drie keer aan dezelfde steen, maar sommige politici hebben een wiener voor hun hoofd.
Weiner draait vanaf 29 september in de Nederlandse bioscopen en gaat op 12 september in voorpremière in De Balie in Amsterdam.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking