Ziende blind
Binnenland

Ziende blind

Redactie 10 februari 2017, 00:00
Ziende blind

Bart SchutOm acht uur ’s ochtends op 19 maart 2012 liep Mohamed Merah de Ozar Hatorah-school in Toulouse binnen. Merah verliet het gebouw pas weer nadat hij in koelen bloede de dertigjarige rabbijn Jonathan Sandler, diens twee kinderen Aryeh (6) en Gabriel (3) en de acht jaar oude Miriam Monsonego had doodgeschoten.

Miriam had hij een eind achtervolgd, bij het haar gegrepen en nadat zijn eerste wapen weigerde, wisselde hij rustig van pistool en schoot haar door het hoofd. Binnen een straal van 500 meter van Ozar Hatorah liggen zeker drie niet-Joodse scholen: de École Sainte Foy, het Collège Saint Louis en het Collège Marengo. Onthou dit even.
Om ongeveer half vier ’s middags op 24 mei 2014 opende Mehdi Nemmouche het vuur op de ingang van het Joods Museum in Brussel. Vier aanwezigen kwamen om het leven: Emanuel en Miriam Riva (op vakantie uit Tel Aviv), de Française Dominique Sabrier en de jonge Belg Alexandre Strens, die in het museum werkte. Op een steenworp afstand van het Joods Museum liggen het Brusselse Museum voor Moderne Kunst, het Museum voor Oude Meesters, het Margrittemuseum en een handvol andere musea. Onthou ook dit.
Om iets na 13.00 op 9 januari 2015 betrad Amedy Coulibaly de Hyper Cacher-supermarkt van Porte de Vincennes in het oosten van Parijs. Coulibaly schoot in de kosjere supermarkt vier personen dood, alle vier Joden. Niet-Joodse aanwezigen liet hij in leven. Op loopafstand van de Hyper Cacher in Porte de Vincennes liggen twee niet-kosjere supermarkten: de Monoprix aan de Avenue du Général de Gaulle en de Simply Market aan de Rue de Lagny. Ook vind je er verschillende halal-slagerijen. Onthou dit.

Grishaver noemde wel voetbalhooligans en rechtspopulisten, maar de reden waarom de herdenking zo goed was beveiligd hield hij wijselijk voor zich

Kort na middernacht op 15 februari 2015 benaderde Omar Abdel Hamid El-Hussein de Grote Synagoge van Kopenhagen, waar op dat moment een bat mitswa-feest aan de gang was. Bij de ingang vermoordde El-Hussein Dan Uzan, een vrijwilliger uit de Joodse gemeenschap, die daar voor de veiligheid was geposteerd. Binnen een straal van 300 meter van de synagoge aan de Krystalgade liggen drie kerken: de Sankt Petri, de Trinitatis Kerk en de Vor Frue Kirke.
Heeft u zich deze vier incidenten goed ingeprent? Lees dan even met mij mee: “Joden, maar zij niet alleen,zijn doelwit van haat tegen onze maatschappij” (mijn cursivering). Deze zin komt uit het verweer van Jacques Grishaver in het NIW van vorige week. Hoofdredacteur Esther Voet had hem ervan beschuldigd bewust moslimextremisten niet te noemen als antisemitische bedreiging tijdens zijn toespraak bij de Auschwitzherdenking in het Wertheimpark. Grishaver noemde wel voetbalhooligans en rechtspopulisten, maar de reden waarom de herdenking zo goed was beveiligd – islamitisch terrorisme – hield hij wijselijk voor zich.

Belachelijk
Grishavers verweer komt erop neer dat we moslim-extremisten geen antisemieten moeten noemen omdat zij de hele samenleving haten, niet alleen het Joodse deel ervan. (Blijkbaar haten neonazi’s alleen Joden en vinden zij de rest van de maatschappij helemaal in orde.) Ik hoop dat de vier hierboven beschreven terreurdaden u tonen hoe belachelijk – al lach ik niet – Grishavers woorden zijn. Hij noemt zelfs een voorbeeld van de haat van ‘moslimfanatici tegen onze samenleving in het algemeen’ (opnieuw mijn cursivering): de aanslag op luchthaven Zaventem in Brussel. Maar al bij voorbaat, op 24 januari, werden Grishavers woorden gelogenstraft, toen bekend werd dat juist El Al een van de doelwitten was van de terroristen, die volgens politiebronnen ‘geobsedeerd waren door Joden’.
Antisemitische voetbalhooligans zijn gespuis, net als AfD-politici die Holocaustherdenkingen willen afschaffen. Maar het fysieke gevaar waaraan deze eeuw Joden – alle Joden – in West-Europa worden blootgesteld komt toch echt niet van hen. En ook als Jacques Grishaver ervoor kiest ziende blind te zijn, geldt de volgende regel: rechts-populisten zijn dol op levende Joden, maar hebben weinig op met dode. Extreem-links is gek op dode Joden, maar verafschuwt levende. En radicale moslims? Die moeten helemaal niets van Joden hebben – levend of dood.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking