Zwarte bladzijde
Nieuws

Zwarte bladzijde

Administrator 16 augustus 2018, 00:00
Zwarte bladzijde

Opgegroeid met een moeder die twee jaar lang als au pair in Engeland woonde, is anglofilie me met de paplepel ingegoten. Letterlijk, want de gebakken eitjes kwamen nooit zonder gebakken tomaatje erbij en er werd gin-tonic gedronken toen het nog niet hip was. Mijn favoriete tv-programma’s zijn steevast Brits: Storage Hunters, Flog It, Master Chef en niet te vergeten de prachtige documentaires en kostuumdrama’s. Ik neem afscheid van de dag met BBC World Service op de achtergrond.

Maar we mogen onze ogen niet sluiten voor de zwarte bladzijdes in de Engelse geschiedenis als het om antisemitisme gaat. De mythe van het bloedsprookje heeft een Engelse oorsprong. Dan is er hun hypocriete politiek ten opzichte van het Midden-Oosten waar miljoenen, inclusief de Israëli’s en de Palestijnen, nog altijd de consequenties van ondervinden. Lees op pagina 20 het verhaal van Hannah de Rothschild, waarin duidelijk wordt hoe diepgeworteld het antisemitisme in de Engelse upper class was ten tijde van koningin Victoria, ook bij haarzelf.

En zie het voorbeeld van hedendaags zeer discutabel gedrag van Labourleider Jeremy Corbyn, die nog steeds niet lijkt in te zien wat hij fout deed, biddend en een krans leggend bij de graven van de terroristen van Zwarte September, verantwoordelijk voor het bloedbad in München in 1972. Ik sprak deze week met de weduwe van een van de atleten, Ankie Spitzer, ook bekend als correspondente Ankie Reches. Zij en de weduwe van Yossef Romano, een ander slachtoffer, die vóór de moorden door de terroristen voor het oog van zijn medesporters was gecastreerd, richtten zich tot Corbyn met de volgende woorden: “We herinneren ons geen bezoek van meneer Corbyn aan de graven van onze vermoorde vaders, zonen en echtgenoten. (…) Dat meneer Corbyn deze terroristen eert is een ultieme daad van haat, wreedheid en domheid. Als u echt de politiek wil transformeren, meneer Corbyn, vragen wij u eerst de geschiedenis te bestuderen om te begrijpen hoe terrorisme de mensheid zwart kleurt en ondermijnt. Vergeet niet, meneer Corbyn, dat u zult worden beoordeeld naar de mensen met wie u zich omringt. Wij hebben medelijden met het Britse volk, mocht de met haat gevulde Corbyn ooit premier van het Verenigd Koninkrijk worden.”

Laten we hopen dat de Britten die zwarte bladzijde niet aan hun dubieuze geschiedenis zullen hoeven toevoegen. Maar het feit dat Corbyn binnen eigen gelederen zo populair blijft is een veeg teken.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking