18e-eeuws behang uit de Snoge boven water
Binnenland

18e-eeuws behang uit de Snoge boven water

Redactie 09 september 2022, 10:16
18e-eeuws behang uit de Snoge boven water

Een onverwachte vondst in de Portugese Synagoge: in twee verborgen tussenruimtes in de hechal (kast waarin de Torarollen worden bewaard) zijn een aantal 18e-eeuwse linnen behangsels aangetroffen. Waarschijnlijk liggen de vondsten er al anderhalve eeuw, wie en wanneer ze er terecht zijn gekomen in niet bekend.

Een restauratieteam onder leiding van restauratiearchitect Frederik Franken van Bureau voor Bouwhistorisch Onderzoek en Restauratie, dat bezig is met restauratie van het interieur van de 17e-eeuwse Snoge, vond een verfrommeld stuk beschilderd linnen behang in een holle ruimte boven in de hechal. Een tweede kwam tevoorschijn in een andere tussenruimte.

Het eerste behangsel toont wolkenvormige vensters met vogels en bloemen, het tweede een symmetrisch patroon, geïnspireerd op werk van architect en graveur Daniël Marot.

Foto’s: Joods Cultureel Kwartier

Heeft u dit artikel met plezier gelezen? Met een abonnement op het NIW krijgt u toegang tot columns, opinies, analyses, nieuws – en achtergrondverhalen. Kies hier wat het beste bij u past.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking