5 jaar cel voor 101-jarige ex-kampbewaker
Nieuws

5 jaar cel voor 101-jarige ex-kampbewaker

Redactie 28 juni 2022, 16:36
5 jaar cel voor 101-jarige ex-kampbewaker

In Duitsland heeft een 101-jarige oud kampbewaker vijf jaar gevangenisstraf opgelegd gekregen. De rechter oordeelde dat Josef Schülz medeplichtig is aan de moord op ruim 3.500 gevangenen.

Met de uitspraak is de man de oudste persoon ooit die is veroordeeld voor misdaden van het naziregime. Volgens het Duitse OM was Schülz betrokken bij executies van Sovjetsoldaten en het vergassen van gevangenen in concentratiekamp Sachsenhausen.

Hij werkte tussen 1942 en 1945 in het kamp. Zelf hield hij vol onschuldig te zijn en zei niets met het kamp te maken te hebben. Volgens zijn lezing was hij destijds boerenknecht. Toch werd er in de administratie van het kamp hard bewijs gevonden dat Schülz er wel degelijk werkte.

In kamp Sachsenhausen werden tussen 1936 en 1945 meer dan 200.000 mensen opgesloten. Tienduizenden stierven door honger, dwangarbeid, ziekte, gifgas en mishandeling. Ook werden er medische experimenten uitgevoerd. Naast krijgsgevangenen werden er Joden, Sinti en Roma naar het kamp gestuurd.

Of de hoogbejaarde man daadwerkelijk vijf jaar achter de tralies zal zitten is nog de vraag. Zijn advocaat gaat in hoger beroep. Zijn gezondheid zou zo slecht zijn dat hij niet naar de gevangenis kan.

Op zoek naar nog meer actualiteit? Met een abonnement op het NIW krijgt u toegang tot columns, opinies, analyses, nieuws – en achtergrondverhalen. Kies hier wat het beste bij u past.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking