90-jarige vermoord
Nieuws

90-jarige vermoord

Redactie 26 mei 2022, 15:11
90-jarige vermoord

Grote onrust in de Frans-Joodse gemeenschap door de moord op een 90-jarige man in Lyon. De zaak lijkt ijzingwekkend veel op die van Sarah Halimi, die in 2017 vermoord werd.

René Hadjaj werd net als Halimi uit het raam van zijn appartement geduwd. De Franse politie sluit een antisemitisch motief uit, het zou gaan om een ruzie met een 51-jarige buurman, die gearresteerd is. Maar ook in de zaak-Halimi weigerden de Franse autoriteiten zo’n motief aan te nemen, ondanks de antisemitische en islamistische (‘Allahoe akbar’ en ‘ik heb de duivel gedood’) uitspraken van dader Kobili Traoré. Uiteindelijk aanvaardde de rechter die motieven wel, maar Traoré werd tot ontzetting van de Joodse gemeenschap volledig ontoerekeningsvatbaar verklaard, omdat hij voor zijn gruweldaad marihuana gerookt zou hebben.

Nu wordt gevreesd dat ook in de zaak van René Hadjaj de overheid geen antisemitisme wil zien, ook omdat de gearresteerde buurman van Arabisch-islamitische afkomst zou zijn. Die vrees lijkt niet ongegrond: ook bij de moord op de 85-jarige Mireille Knoll in 2018, wilde de politie aanvankelijk niets over antisemitisme horen.

President Emmanuel Macron trok deze situatie recht door te verklaren dat Knoll was gedood ‘omdat zij Joods was’. In november vorig jaar werd Yacine Mihoud, Knolls moordenaar, tot levenslang veroordeeld. Eerder dit jaar bestempelde de politie de dood van Jérémy Cohen in Parijs als een ongeluk, totdat de familie van het slachtoffer bewees dat hij door een tram werd overreden toen hij op de vlucht sloeg voor een straatbende die hem aanviel.

Op zoek naar nog meer actualiteit? Met een abonnement op het NIW krijgt u toegang tot columns, opinies, analyses, nieuws – en achtergrondverhalen. Kies hier wat het beste bij u past.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking