96% van de Joden in 13 EU-landen lijdt onder antisemitisme in hun dagelijkse leven
Nieuws

96% van de Joden in 13 EU-landen lijdt onder antisemitisme in hun dagelijkse leven

Redactie 11 juli 2024, 12:48
96% van de Joden in 13 EU-landen lijdt onder antisemitisme in hun dagelijkse leven
Beklad standbeeld van Anne Frank in Amsterdam - Foto: CIDI via X

Schokkende uitkomsten van een groot onderzoek onder Europeanen van Joodse afkomst: vrijwel elke Jood in dertien EU-landen maakt antisemitisme in zijn of haar dagelijks leven. “Joden zijn banger dan zij ooit eerder geweest zijn,” is de conclusie van de European Union Agency for Fundamental Rights.

In Frankrijk vindt driekwart van de Joden dat de pogrom van 7 oktober hun gevoel van veiligheid negatief heeft beïnvloed, het hoogste getal in Europa. 37% van alle ondervraagden in de dertien EU-landen zegt dat zij het afgelopen jaar persoonlijk zijn lastigvallen. 4 procent is zelfs fysiek aangevallen, een verdubbeling sinds 2018. Geen enkele andere minderheid wordt zo vaak lastiggevallen, gediscrimineerd of aangevallen, zo bleek ook al uit eerder onderzoek.

Meer dan een derde vermijdt Joodse evenementen of plaatsen zoals synagogen omdat zij zich daar niet veilig voele

Minder dan de helft is bang voor de eigen veiligheid (53%) of voor die van familieleden (60%). Vier op de vijf voelt dat antisemitisme de afgelopen jaren is toegenomen en driekwart verbergt zijn Joodse achtergrond ’ten minste soms of regelmatig). Meer dan een derde vermijdt Joodse evenementen of plaatsen zoals synagogen omdat zij zich daar niet veilig voelen. Zes van de tien Joden vindt dat hun regering niet genoeg doet om antisemitisme te bestrijden.

Het onderzoek werd gehouden onder 8000 Europese burgers die zich als Joods identificeren. De deelnemende landen zijn naast Nederland: België, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Hongarije, Italië, Polen, Roemenië, Spanje, Tsjechië en Zweden. In deze dertien landen leeft zo’n 96 procent van de Joodse bevolking van de Europese Unie.

Opmerkingen (1)
tiki 11 juli 2024, 17:26
"Schokkende uitkomsten" van een groot onderzoek onder Europeanen van Joodse afkomst? Gelukkig is het 2024 en géén 1933 en is er een uitweg voor wie hieronder 'lijd en dus...... ophouden met zagen & klagen maar koffers het vliegtuig in dragen. De veranderende demografie draait overuren! Nee er is géén toekomst voor Joden in Europa. Die verstandhouding was ALTIJD al een ontploffende tijdbom met rustige periodes ertussen die ons altijd in slaap deed sussen......om door onze "vrienden" weer hardhandig gewekt te worden naar de realiteit. .
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Max 1000 tekens. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *