‘AIVD gebruikt Israëlische hacksoftware’
Nieuws

‘AIVD gebruikt Israëlische hacksoftware’

Redactie 02 juni 2022, 13:50
‘AIVD gebruikt Israëlische hacksoftware’

De AIVD maakt gebruikt van omstreden Pegasus-hacksoftware van de Israëlische NSO Group.

Dat blijkt uit onderzoek van De Volkskrant. De krant sprak met meerdere anonieme bronnen.

Volgens de krant werd de software in 2019 ingezet om de telefoon van crimineel Ridouan Taghi te hacken. De programma’s van het bedrijf zijn omstreden omdat ze wereldwijd door overheden worden gebruikt om activisten, journalisten en oppositieleden af te luisteren en in de gaten te houden. Vorig jaar werd de telefoon van de Franse president Emmanuel Macron gehackt met de software en er zijn vermoedens dat Marokko het heeft gebruikt om Franse journalisten af te luisteren. In de VS staat de NSO Group op een sanctielijst vanwege ‘kwaadaardige activiteiten’.

De AIVD gaat niet in op vragen over het gebruik van de software of de relatie met de NSO Group. Ook het Israëlische bedrijf wil niet zeggen of Nederland een klant is.

Volgens experts is het gebruik van de software risicovol. Ook is er de angst dat het in handen komt van criminelen. Het toezicht op het gebruik zou daarbij onvoldoende zijn.

Op zoek naar nog meer actualiteit? Met een abonnement op het NIW krijgt u toegang tot columns, opinies, analyses, nieuws – en achtergrondverhalen. Kies hier wat het beste bij u past.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking