Anthony Hopkins speelt de ‘Britse Schindler’
Film en tv

Anthony Hopkins speelt de ‘Britse Schindler’

Redactie 07 augustus 2023, 18:13
Anthony Hopkins speelt de ‘Britse Schindler’

Filmstudio Warner Bros. heeft de eerste beelden vrijgegeven van One life, de film waarin Oscarwinnaar Sir Anthony Hopkins het leven van Nicholas Winton vertolkt. Winton, bijgenaamd ‘de Britse Schindler’ redde honderden Joodse kinderen uit Praag in de operatie die bekend staat als het ‘Kindertransport’, net voor de Tsjechische hoofdstad door de nazi’s bezet werd. De Britse bankier raakte bekend bij het grote publiek toen hij in een aflevering van het BBC-programma That’s Life in 1988 werd verrast door tientallen door hem geredde ‘kinderen’ en honderden van hun (klein)kinderen, die om hem heen zaten in het publiek.

Nicolas Winton in Praag in 2007 – Wikipedia

De zelf Joodse Nicholas Winton wilde eind 1938 op skivakantie in Zwitserland gaan, maar in plaats daarvan vertrok hij op verzoek van het Britse Comité voor Vluchtelingen uit Tsjechoslowakije naar Praag. In oktober hadden de nazi’s het Sudetenland bezet en het was slechts een kwestie van tijd voor de rest van Tsjechoslowakije zou volgen. Winton bleef een maand in Praag om daar te werken aan de evacuatie van Joodse kinderen naar Groot-Brittannië. Hij slaagde erin de Nederlandse autoriteiten te overtuigen de kinderen via Hoek van Holland naar Engeland te laten vertrekken. In totaal was Winton verantwoordelijk voor de evacuatie van 669 Tsjechisch-Joodse kinderen.

Wintons leven zal in One Life vertolkt worden door twee acteurs. Johnny Flynn, die eerder David Bowie speelde in Stardust, neemt de jonge Winton voor zijn rekening. Sir Anthony Hopkins, voor eeuwig vereenzelvigd met zijn rol als seriemoordenaar en kannibaal Hannibal Lecter in The Silence of the Lambs, speelt Winton op latere leeftijd. De film gaat volgende week in première tijdens het Internationale Filmfestival van Toronto. Nicholas Winton overleed in 2015 op 106-jarige leeftijd.

Bekijk hieronder via Twitter de ontroerende video van Winton die vijftig jaar na dato geconfronteerd wordt met de door hem geredde Joodse kinderen, hun kinderen en kleinkinderen: https://twitter.com/G_S_Bhogal/status/1618928782588669952?s=20

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking